четвер, 22 травня 2008 19:08

"Людський зоопарк" відкрили у Таїланді

У тайському місті Саттахіп, неподалік Бангкока, відкрили "людський зоопарк". За гроші туристам показуватимуть довгошиїх жінок із племені падаун. Протягом життя вони носять важкі металеві обручі, що витягують шию і опускають плечі.

Подивитися на це можна буде, заплативши від 80 центів до $8. Місцева влада каже, що представники племені переселилися з прикордонних із Бірмою територій у тайське село-"зоопарк" за власним бажанням. У рідних селищах вони не мають роботи і харчів. Тепер зароблятимуть демонстрацією своєї екзотичної традиції.

Падауни починають одягати обручі дівчатам із п"яти-шести років. Спочатку одне кільце, потім кожного року додають ще одне-два. У старості кожна має в середньому 30 штук. Важать вони загалом до 10 кг. Кільця давлять на плечі й візуально витягують шию. Але жінки їх носять із гордістю — довга шия вважається головним показником вроди.

Пояснити походження традиції не можуть самі представники падаун. Кажуть, що в племені колись була легенда про тигрів, яких наслали злі духи. Тварини вночі залізали у домівки й перегризали жінкам шиї. Саме через це прекрасна половина племені почала носити обручі.

Нині традиція занепадає. Багато падаунок відмовляються носити кільця, що заважають займатися повсякденною роботою і спати.

Зараз ви читаєте новину «"Людський зоопарк" відкрили у Таїланді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути