пʼятниця, 03 січня 2020 00:40

Літак врізався у порожню будівлю

Автор: SLOVOIDILO.UA
  Рятувальники розбирають уламки літака ”Фоккер-100”. Авіакатастрофа сталася неподалік аеропорту казахської Алмати 27 грудня 2019-го
Рятувальники розбирають уламки літака ”Фоккер-100”. Авіакатастрофа сталася неподалік аеропорту казахської Алмати 27 грудня 2019-го

При зльоті з аеропорту Алмати в Казахстані 27 грудня розбився літак "Фоккер-100". На його борту були 98 людей. 12 загинули, ще 53 в лікарнях. Мали летіти в столицю Нур-Султан, колишню Астану.

Лайнер при зльоті двічі зачепив хвостом злітну смугу, не зміг набрати висоту, пробив бетонну огорожу, врізався в порожню двоповерхову будівлю і впав.

— Літак почав набирати висоту, — розповідає пасажир Аслан Назаралієв. — Він розхитувався від крила до крила. Тоді почав вібрувати. Потім його стало дуже сильно трусити. Літак нахилився вбік і впав. Дахом затисло людей, які сиділи до 14 ряду. Ніхто нічого не оголошував і не пояснював.

На борту були двоє громадян України — мелітополець Юрій Сон із дружиною Яною. Обоє перебувають у лікарні з компресійними переломами хребта.

Загинули командир екіпажу, казахська журналістка і голова ради генералів країни.

— 10 людей у критичному стані, — каже рятувальник Бахіт Мактабеков. — Лікарі нічого не обіцяють. Дуже пощастило, що літак не вибухнув і не почав горіти. Тоді у пасажирів не було б шансів.

Слідчі розглядають дві причини аварії: помилку пілотів і технічні несправності. Літак використовували 23 роки. Такі виготовляли в Нідерландах. 1997-го виробник збанкрутував.

У Казахстані призупинили діяльність авіакомпанії "Бек Ейр". Її літаки здійснювали внутрішні рейси, а також літали в Туреччину, Росію, ОАЕ, Монголію і Китай.

Зараз ви читаєте новину «Літак врізався у порожню будівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути