четвер, 11 серпня 2011 05:00

Квітка наперстянки вбиває дитину

Автор: фото З САЙТА www.dailymail.co.uk
  В Україні ростуть 19 видів отруйного аконіту. Від соку цієї рослини німіє шкіра й може зупинитися серце
В Україні ростуть 19 видів отруйного аконіту. Від соку цієї рослини німіє шкіра й може зупинитися серце

У британському місті Кендал поряд із дитячим майданчиком посадили отруйні пурпурові квіти аконіт, які в народі називають "каска диявола".

— Ми з дітьми часто гуляємо в парку. Сини люблять рвати будь-яке зілля, бігти до мене і казати: "Мамо, це для тебе", — каже 36-річна Адель Шоу. — Тепер боїмося ходити туди.

Отруйні квіти знайшов ботанік 66-річний Томас Гаджен. Людям не можна торкатися цих рослин руками. Якщо з'їсти квітку, людина відчує слабкість у м'язах, блюватиме, матиме діарею, висип, сильні болі у шлунку. Може зупинитися серце.

В Україні аконіт називають борцем. У нас ростуть 19 видів цієї рослини. Її сік насичений отруйним алкалоїдом, який діє на нервові клітини.

— Найсильніші отрути — рослинні, — пояснює професор 65-річний Віктор Кунах зі столичного Інституту молекулярної біології та генетики. — Пояснити, чому одні рослини містять шкідливі для нас речовини, а інші ні — неможливо. Цукровому буряку властиво накопичувати цукор, будяковому кореню — інсулін, квасолі та пшениці — різні види білка. Одна з найпоширеніших отруйних рослин — вовча ягода. Тварини її не їдять, а птахи дзьобають.

Вовча ягода найшкідливіша для ссавців. Цвіте ранньою весною, коли ще не зійшов сніг. Квітки нагадують бузок, пахнуть, як гіацинт. Кора в кущів жовтувато-сіра, вкрита "бородавками", також отруйна. Ягоди яскраво-червоні. 10 з'їдених плодів можуть убити людину.

— Небезпечна також наперстянка шерстиста — красива квітка. У неї квіти у вигляді дзвоників, опущених донизу. Якщо дитина з'їсть хоч одну квітку, помре. Проте з соку наперстянки роблять серцеві ліки. Для фармакології найцінніші ті рослини, в яких найбільше токсичних речовин. Усе залежить від дози.

Найпоширеніші отруйні бур'яни — дурман і блекота. Вони ростуть на пустирях, уздовж доріг. Дурман цвіте великими білими видовженими "дзвіночками". Має колючі плоди, схожі на каштан. Блекота цвіте, як картопля. Насіння нагадує макове, тому діти пробують його на смак. Від отруєння починаються головний біль, сухість у роті, марення.

— Читав, що насіння дурману в Індії та Латинській Америці використовували в ритуалах як наркотик, — каже киянин 22-річний Олесь Луцишин. — Вирішили з другом спробувати. Вичитав у Кастанеди, що найсильніше діє насіння. Знайшли сухі рослини взимку, позбирали "коробочки". Кожен проковтнув по чайній ложці насінин. Увечері відмовляв то язик, то ноги й руки. Почали крутитися і світитися стіни. Бачив велетенську енергетичну павутину, космос. За два дні галюцинації пройшли.

Від нектару із квітів дурману нічні метелики втрачають орієнтацію. Із часом стають залежними від отрути і повертаються до заростей рослин. Тропічні пташки колібрі, напившись нектару з квіток, перші хвилини хаотично махають крилами. Потім ціпеніють і падають на кілька годин. Дикі кози, які пасуться на дурмані, стають наркотично залежними.

Зараз ви читаєте новину «Квітка наперстянки вбиває дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути