понеділок, 05 березня 2007 15:40

Китайці навчилися програмувати птахів

Учені з китайської провінції Шаньдунь трансплантували в мозок голуба мікроелектроди. Завдяки цьому птахом можна керувати на відстані за допомогою дистанційного пульта. Голуб виконує всі команди.

— У польоті він повертав праворуч, ліворуч, опускався та піднімався. Мікроелектрод впливав на певні ділянки мозку. Це змушувало птаха виконувати вказівки, наче він сам приймав рішення, — розповідає керівник проекту Сю Сюечен.

Науковець запевняє, що голуб не відчуває електрода. Спеціалісти з Університету науки і технології Шаньдунь уже проводили подібні експерименти з мишею.

Вони впевнені, що технологія принесе багато практичної користі у майбутньому, особливо в сфері медицини. Можна буде ефективніше допомагати інвалідам, у яких порушена робота центральної нервової системи. Чіпи допомагатимуть людині контролювати власні органи, наприклад руки чи ноги.

Водночас проти таких дослідів активно виступають захисники прав тварин. В Інтернеті з"явилося чимало фотографій птаха — учасника експерименту. На знімках можна побачити, як голубу розрізали голову, щоб вживити електрод. Пристрій стирчить у птаха прямо з черепної коробки.

Зараз ви читаєте новину «Китайці навчилися програмувати птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути