вівторок, 15 січня 2019 00:00

Канада надала притулок саудівській біженці

18-річна Рахаф Мохаммед аль Кунун із Саудівської Аравії отримала притулок у Канаді. 12 січня її зустріла в аеропорту Торонто міністр закордонних справ країни Христя Фріланд.

Організація Об'єднаних Націй визнала дівчину біженкою. Втекла від батьків, коли ті розкритикували її за коротку стрижку. Рахаф затримали в аеропорту Бангкока, Таїланд. Дівчина забарикадувалася в готелі при аеропорті, заявляючи, що її життя під загрозою. Вона зреклася ісламу. У Саудівській Аравії немає свободи віросповідання. За зречення віри можуть засудити до смертної кари.

Рахаф почала привертати увагу до своєї ситуації минулого тижня, публікуючи пости в соціальних мережах. Вона звернулася з проханням про притулок до урядів різних країн.

— Я розповіла свою історію й опублікувала фото в ­соцмережах, що викликало в мого батька лють, — розповідає Рахаф Мохаммед. — У своїй країні я не маю можливості ні працювати, ні вчитися. Я хочу бути вільна, хочу навчатися і працювати за своїм вибором.

Незважаючи на ряд послаблень, прийнятих останнім часом, у Саудівській Аравії як і раніше діють жорсткі обмеження прав жінок. Кожна повинна мати опікуна, в ролі якого може виступати чоловік, батько, брат або інший близький родич. Без його дозволу жінка не може працювати, подорожувати, виходити заміж, відкривати рахунок у банку і навіть виходити на свободу з в'язниці.

У квітні позаторік саудівка 24-річна Діна Алі Ласлум летіла в Австралію через Філіппіни. В аеропорту Маніли її перехопили родичі й відправили назад. Вона скористалася телефоном туриста з Канади й опублікувала відеоповідомлення у "Твіттер". У ньому сказала, що сім'я її вб'є. Подальша її доля після повернення в Саудівську Аравію невідома.

Зараз ви читаєте новину «Канада надала притулок саудівській біженці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути