пʼятниця, 11 січня 2008 15:40

Через страйк іспанки не роблять абортів

Близько 2 тис. іспанських жінок протягом цього тижня не змогли перервати вагітність через загальнонаціональний страйк приватних клінік. Там роблять близько 100 тис. абортів на рік — майже всі у країні.

Лікарі почали страйкувати після передноворічного поліцейського рейду. Його ініціювали опозиційні організації, які підтримують позицію римо-католицької церкви щодо абортів. Ватикан засуджує штучне переривання вагітності.

— Фахівці, які працюють у сфері охорони здоров"я, зазнали гонінь та приниження, — каже директор Асоціації акредитованих клінік з переривання вагітності Сантьяго Барамбіо. — Ми почуваємося так, ніби нас цькують, хоча ми діємо в рамках закону. Так само почуваються й жінки, які звертаються до нас.

За іспанськими законами, аборт можна зробити протягом перших 12 тижнів вагітності, якщо жінку зґвалтували. Якщо плід розвивається неправильно і новонароджений матиме тяжкі вади, то перервати таку вагітність дозволяється до 22-го тижня. Коли народження дитини загрожує життю жінки, то аборт можна робити на будь-якому терміні вагітності. Відповідний закон ухвалили в Іспанії 1985 року. До того розповсюдження контрацептивів та проведення абортів було злочином.

— Уже 2008 рік, і суспільство сильно змінилося з 1985-го. Я вважаю, що переривання вагітності має здійснюватися вільно й останнє слово має бути за жінкою, більше ні за ким, —  говорить власник приватної клініки абортів доктор Роланд Ледея.

У результаті перевірок іще восени правоохоронці арештували доктора Карлоса Моріна — мільйонера з Перу, який володів двома клініками в Барселоні. Ще два заклади тимчасово закрили. В одному знайшли спеціально розроблену машину, яка знищує плід і спускає його в громадську каналізацію.

Зараз ви читаєте новину «Через страйк іспанки не роблять абортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути