пʼятниця, 29 листопада 2019 05:15

Із музею вкрали коштовностей на мільярд євро

У ніч на 25 листопада у німецькому Дрездені пограбу­вали музейну скарбницю "Зелене склепіння". Забрали коштовностей на 1 млрд євро.

— Двоє злодіїв розрізали ґрати на вікнах, — розповідає шеф поліції міста Фолкер Ланге. — Залізли всередину. Вітрину з коштовностями розбили сокирою. Усе тривало не більше кількох хвилин.

О 5-й ранку перед пограбуванням у музеї відключили електрику. Неподалік загорівся електричний щиток. Не працювали сигналізація і ліхтарі на вулиці. Поліція вважає, це підлаштували злодії.

З награбованим чоловіки втекли на автомобілі "Ауді". Пізніше його спалили на підземній парковці за кілька кілометрів від міста.

У музеї кажуть, що вкрали набори прикрас із діамантами. Більшість виготовлені за часів короля Саксонії Фрідріха Августа III. Винесли меч із руків'ям, прикрашеним дев'ятьма великими і 770 меншими діамантами, лук із 662 каменями, багато брошок із десятками діамантів у кожній.

— Спочатку ми думали, що вкрадено більше, — говорить директор Музейного об'єднання Дрездена Маріон Акерман. — Коли поліція оглянула скарбницю, дещо знайшли.

Сім вітрин узагалі не чіпали. Шкода, що деякі ансамблі порушили. Це найбільша шкода від злочину. Вкрали брошки чи сережки з гарнітура. Продати їх неможливо. Ці речі надто відомі. Не уявляю колекціонера, який піде на подібний ризик. Найгірше, якщо злодії знищать прикраси заради каміння. Тоді ми втратимо шедеври назавжди.

"Зелене склепіння" було скарбницею саксонського князя Августа Сильного. З 1724-го відкрита як музей. Через 13 років після закінчення Другої світової війни знову почала працювати як музей. У скарбниці зберігалася найбільша в Європі колекція ювелірних виробів.

Два роки тому з музею Боде у Берліні вкрали золоту монету вагою 100 кг. Її подарував канадський колекціонер. Таких виготовлено п'ять. Їх внесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільші золоті монети. Влітку судили трьох вихідців із Лівану та охоронця музею. Їм загрожує 10 років позбавлення волі. Монету не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Із музею вкрали коштовностей на мільярд євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути