середа, 28 лютого 2007 16:16

Іран випробував першу ракету власної розробки

У жовтні 2005 року Іран відправив у космос перший космічний супутник. Тоді на орбіту його вивела російська ракета. Тепер країна розробила власну. У міжпланетний простір її запустили минулої неділі. Влада Ірану запевняє, що розробки ракетної техніки не слід пов"язувати з ядерною програмою та конфліктом зі США.

— Ми маємо виключно наукові завдання і ті, які стосуються поліпшення життя наших громадян, — заявляє голова центру аерокосмічних досліджень доктор Бахрамі. — Ірану потрібні власні ракети, які могли б виводити на орбіту супутники. Це дасть змогу, наприклад, збільшити кількість користувачів мобільних телефонів із 22 до 80 мільйонів.

У Пентагоні натомість вважають, що ракети Іран будує, щоб використовувати їх як носії ядерної зброї в можливій війні проти західного світу. Мовляв, Іран порушує всі міжнародні угоди, розробляючи заборонену атомну зброю.

23 грудня минулого року Рада Безпеки ООН поставила перед Тегераном ультимативну вимогу припинити всі розробки зі збагачення урану. На це дали два місяці.

Минулої п"ятниці термін, відведений ООН, закінчився. Тоді президент Ірану 50-річний Махмуд Ахмадінеджад сказав, що не зупинить збагачення урану. Атомна енергія, мовляв, потрібна країні для мирного життя.

— Іранський народ готовий до кінця захищати своє право на мирні ядерні технології і не відступить від своїх прав ані на крок, — каже Ахмадінеджад.

Один із заступників міністра оборони Ірану Манучехр Мохаммаді сказав, що країна продовжуватиме свою політику й готова навіть до війни.

Можливість застосувати зброю не виключає і віце-президент США Дік Чені. Він запевнив, що Америка та їхні союзники віддають перевагу переговорам, але "розглядають усі варіанти".

Зараз ви читаєте новину «Іран випробував першу ракету власної розробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути