Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 05:55

"Хто не скаче — той за храм"

Церковники Єкатеринбурга поступилися громаді міста

У російському Єкатеринбурзі жителі тиждень протестували проти будівництва храму на місці скверу. Єпархія вирішила побудувати храм Святої Катерини в центрі міста біля Театру драми. Планували закінчити 2023 року — до 300-річчя міста.

Дозвіл на будівництво видала організація, власниками якої є гендиректор Уральської гірничо-металургійної компанії Андрій Козіцин і голова ради директорів Російської мідної компанії Ігор Алтушкін. План погодили місцева влада й губернатор. Для цього змінили призначення землі. Із території загального користування перетворили на територію релігійного призначення. За проект проголосували 25 депутатів міськдуми з 36.

Мітинг почався після того, як навколо скверу поставили паркан. Люди вимагали переглянути план будівництва. Під час акції кричали: "Ми за сквер!", "Це наше місто!" і "Хто не скаче — той за храм". Водили хороводи навколо скверу, співали під балалайку. Кілька разів намагалися зламати тимчасовий паркан. Зробити це вдалося за дві години протесту. До скверу прийшли від 1,5 до 3 тис. протестувальників.

Спочатку активістам протистояли молоді люди спортивної статури. Заявляли, що прийшли відстояти віру й православ'я. Згодом приєдналися співробітники Росгвардії й ОМОНу. Силовики кілька разів відбудовували паркан, який ламали протестувальники. Після кількох сутичок навколо скверу виросли бетонні стіни. До них приставили по двоє людей охорони — ззовні й усередині.

— Людям, які хочуть бути спадкоємцями тих, хто вбивав віруючих, руйнував храми, розтягував ікони за часів громадянської війни, потрібно сказати, що вони повинні зробити вибір, — заявив представник Російської православної церкви Вахтанг Кіпшідзе. — З тими вони, хто будує храми, або з тими, хто їх руйнує, хто переслідує людей, які просто хочуть помолитися.

За три дні акції правоохоронці затримали понад 90 осіб, частина розповіла про побиття. 26 звинуватили в дрібному хуліганстві. 16 активістів дістали до 10 діб адміністративного арешту.

— Прагнення РПЦ захопити собі під "храмобудівництво" кращі ділянки землі, як правило, в упорядкованих зелених зонах, стало недоброю тради­цією, — каже Борис Вишнівський, депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга. — Тради­цією стало і оголошення захисників парків і скверів від цієї експансії "безбожниками" і "ворогами православ'я", які нібито порушують права вірян.

Містяни обурювалися, бо чиновники ігнорують думку громадськості. Влада заявила, що застосування сили спровокували самі жителі категоричним настроєм.

15 травня губернатор Свердловської області Євген Куйвашев запропонував сторонам перемовини. На четвертий день конфлікту втрутився президент Росії Володимир Путін. Порадив провести опитування городян. 18 травня губернатор області звернувся до жителів з проханням обговорити альтернативні місця будівництва храму.

У вівторок, 21 травня, будівельники почали демонтувати паркан. Також відновлять газон, витоптаний протестувальниками.

Проти спорудження храмів у скверах виступають у п'яти містах Росії

У Санкт-Петербурзі містяни не погоджуються із забудовою Південно-Приморського парку. Церковники розташованого неподалік довгобуду храму Іоанна Милостивого кажуть, що лише облаштовуватимуть огороджену територію і зведуть дитячий майданчик. Проте роботи планують вести до 2021 року. Захисники парку наполягають на доріжках, газонах і лавках. Дорікають, що священнослужителі досі не привели в порядок територію, на якій сім років будують храм. Вона теж обнесена парканом. До того ж у сусідньому дворі вже є церква — Храм святих рівноапостольних Костянтина і Олени.

У Красноярську мер міста відмовив у будівництві храму на території скверу між вулицею Баумана і Вільним проспектом. Перед цим на публічних слуханнях красноярці проголосували проти проекту будівництва храму 480 голосами проти 218.

Адміністрація Челябінська відклала на невизначений термін розгляд питання про будівництво каплиці святої Тетяни в сквері навпроти Південно-Уральського держуніверситету в середмісті. У жовтні торік на публічних слуханнях городяни, як і в Красноярську, висловилися проти будівництва. Але тоді ж на закритому засіданні комісії з містобудування та землекористування депутати схвалили ідею будівництва, а на початку 2019 року ідею підтримав правлячий архієрей Челябінської митрополії.

"Сподіваюся, що люди зрозуміють необхідність цієї каплиці, а ми, зі свого боку, все зробимо для того, щоб вона була найближчим часом споруджена", — говорив митрополит Григорій.

В Ульяновську слідом за Єкатеринбургом почали опитувати жителів про ставлення до будівництва храму Олександра Невського в сквері поряд з будинком культури заводу УАЗ. нового кам'яного храму на 500 прихожан, що зводитимуть замість старого дерев'яного. Минулого тижня на місці будівництва зібралися містяни, незадоволені знищенням зелених насаджень.

У Нижньому Новгороді триває конфлікт навколо проекту будівництва каплиці в сквері пам'яті загиблих міліціонерів в Автозаводському районі.

Зараз ви читаєте новину «"Хто не скаче — той за храм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути