пʼятниця, 22 серпня 2008 17:02

Європа не хоче відштовхнути Росію до Китаю та Індії

  Дмитро Видрін: ”Вашингтону вигідно зробити відносини Росії з Європою напруженішими”
Дмитро Видрін: ”Вашингтону вигідно зробити відносини Росії з Європою напруженішими”

Країни НАТО переглянуть відносини з Росією у зв"язку з її діями проти Грузії. Таке рішення міністри закордонних справ Альянсу ухвалили на засіданні Ради Блоку. У спільній заяві зазначено: "Ми вирішили, що відносини з Росією не можуть бути такими, як раніше". Роботу комісії РФ–НАТО призупинили до повного виведення російських військ із території Грузії. Натомість створюють комісію НАТО–Грузія.

США закликали союзників з Альянсу вжити жорсткіших заходів щодо Кремля. Однак деякі члени НАТО не погодилися. Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд сказав, що міжнародна ізоляція Росії була б неправильним кроком.

Політолог Дмитро Видрін, 57 років, вважає, що нова концепція Блоку щодо РФ оголює протиріччя між Західною Європою і США.

— У Європі — досвідченіші геополітики, — зазначає Видрін. — Вони виходять з того, що Кремль сам "наривається". Бо йому теж потрібен привід, щоб переглянути свої відносини із Заходом.

Нині, за словами експерта, Москва розвиває альтернативну інфраструктуру, прокладаючи газо- й нафтогони в напрямку Китаю й Індії, розробляє спільні з ними технологічні проекти. І якщо Росію почати виштовхувати з європейського простору, то в ній активізуються кола, які прагнуть переорієнтувати економічний і геополітичний потенціал країни на Схід і Південь. Тому західні політики не хочуть давати їм козир у руки.

Вашингтону вигідно зробити відносини Росії з Європою напруженішими, бо Старий Світ є головним конкурентом США.

Кавказька війна стала фактором боротьби у президентській кампанії в самій Америці. Останні опитування громадян показали, що конфлікт у Грузії збільшив рейтинг кандидата республіканців Джона Маккейна, який жорстко засудив дії Кремля.

Дмитро Видрін вважає, що адміністрація Буша підігрує не так 71-річному Маккейнові, як нинішньому держсекретареві Кондолізі Райс, 53 роки.

— Вона — перспективніший політик, аніж Маккейн, — каже політолог. — І отримала найбільші дивіденди від подій у Грузії. Зараз Райс — на піку популярності у Штатах і через одну каденцію може стати президентом.

Зараз ви читаєте новину «Європа не хоче відштовхнути Росію до Китаю та Індії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути