вівторок, 20 травня 2008 17:08

Білоруси не вчитимуть історію Білорусі

Із наступного року курс історії Білорусі зникне з навчальних програм країни. Школярам викладатимуть загальний предмет "історія". Для нього вже готують підручник із двох частин. Курс національної історії включений у всесвітню.

— Я чула про зміни, навіть знаю, що книжки готують, — говорить Ольга Шевцова, вчителька історії мінської гімназії N12. — В одному підручнику викладатимуть всесвітню історію... ну, й історію Білорусі, якщо ці світові процеси охоплюють і нашу територію.

Каже, що з профільними вчителями не радилися, перед тим як об"єднати два предмети:

— Нас ніхто не питав. Можливо, більшість погодилися б, але не в такому ракурсі. Ми, наприклад, були проти того, щоб історія Білорусі викладалася російською мовою.

Влада не пояснює свого рішення. Історики й опозиційні політики вважають, що скасування даного курсу призведе до зниження національної самосвідомості.

— Нинішня концепція викладання білоруської історії досить цілісна, — розповідає Павло Зуб"юк, кореспондент білоруської служби "Радіо Свобода". — Предмет читається в радянському ключі. Навіть Днем незалежності вважається річниця визволення Мінська від фашистських загарбників. Мабуть, лишилося "пройтися" по середньовіччю, по історії Великого князівства Литовського, аби остаточно позбавити предмет національного дискурсу.

Український історик і письменник Станіслав Цалик вважає, що скасування курсу національної історії — безпрецедентне явище для європейської країни:

 — Така постанова потягне на Книгу рекордів Гіннеса, у розділ найсумніших рішень, звичайно ж. Усім відомо: суспільство, що не має минулого, іде до безодні.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси не вчитимуть історію Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути