пʼятниця, 15 червня 2018 00:40

"Я кричала, плакала й підстрибувала. Мені здається, я ненадовго збожеволіла"

6 червня президент США Дональд Трамп помилував американку 62-річну Еліс Марі Джонсон. Майже 21 рік жінка провела за ґратами. Туди потрапила за сприяння наркоторгівлі. Еліс ніколи не вживала й не продавала наркотиків. Але була посередником у їхньому розповсюдженні. Про помилування просили правозахисники і відомі американці.

Еліс не мала проблем із законом, доки не опинилася в скруті. 1989-го розлучилася з чоловіком. Через рік втратила роботу. Банк відібрав будинок за борги. Через два роки молодший з п'яти дітей розбився на мотоциклі.

— Я не могла швидко знайти роботу. А мусила сама утримувати велику родину. Тому зважилася вступити до злочинного угруповання, — пригадує Джонсон.

Передавала телефоном учасникам "наркотичного ланцюга" зашифровану інформацію. 1993-го Еліс і ще 15 членів картелю засудили довічно. Суд не взяв до уваги, що це був її перший термін.

За ґратами Еліс проповідувала, писала та ставила п'єси, навчалася.

— В'язниця — це місце, де помирає надія. Але я пообіцяла собі, що не опускатиму руки, — каже Джонсон..

Тричі зверталася до президента США Барака Обами з проханням про помилування. Донька ув'язненої створила петицію про звільнення матері. Зібрала майже 300 тис. підписів. Ці прохання не доходили до президента через рішення департаменту юстиції США. Він рекмендував їх відхиляти. У грудні 2016-го Обама підписав наказ про помилування 231 злочинця. Прізвища Еліс там не було. Того дня вона ставила одну зі своїх вистав.

Із проханням помилувати до Дональда Трампа звернулася американська акторка та модель Кім Кардаш'ян. Дізналася про Еліс восени 2017-го. Розмістила в соціальній мережі відео про неї з коментарем: "Як несправедливо". Обговорювала це з донькою та радником президента Іванкою і його зятем Джаредом Кушнером. 6 червня президент підписав усі документи про помилування.

— Я кричала, плакала й підстрибувала. Мені здається, я ненадовго збожеволіла, — зізналася Еліс. — Ви зможете пишатися тим, що дали мені другий шанс. І я не підведу американський народ і всіх, хто в мене вірив.

Обіцяє допомагати колишнім ув'язненим. Окрім чотирьох дітей, має шістьох онуків та одного правнука.

Зараз ви читаєте новину «"Я кричала, плакала й підстрибувала. Мені здається, я ненадовго збожеволіла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути