вівторок, 26 липня 2011 09:48

Спецтема: Бійня у Норвегії

93 людини загинули від терактів у Норвегії

Учора в Норвегії відбулося перше слухання у справі Андреса Берінга Брейвіка. Його звинувачують у подвійному теракті, що стався в п'ятницю.

Спочатку в столиці Осло вибухнула саморобна бомба. Її заклали в автомобіль, припаркований біля будівлі уряду. Загинули семеро людей, 15 дістали поранення. За кілька годин 32-річний Брейвік розстріляв понад 80 учасників молодіжного табору на острові Утея, за 35 км від столиці. Вік більшості убитих від 14 до 20 років.

Семінар для молоді на острові організувала правляча Норвезька робітнича партія. За кілька годин до стрілянини там читала лекцію колишня прем'єр-міністр країни 72-річна Ґру Гарлем Брундтланд. Її називають "матір'ю нації". Брейвік зізнався, що планував убити політика, але затримався на материку.

Він прибув на поромі зі своїм авто. Був одягнений у поліцейську форму та бронежилет. Охоронцям сказав, що приїхав за дорученням свого керівництва. Його не обшукали, хоч мав у руках велику чорну спортивну сумку. У ній — самозарядний карабін "Ругер міні-14" та пістолет "Ґлок-17".

— Ідіть сюди, у мене важливе повідомлення, — сказав Брейвік підліткам. Коли ті підійшли, почав стріляти впритул.

Терорист використовував надпиляні кулі "дум-дум". У тілі людини вони розриваються, щоб завдати максимальної шкоди.

Діти тікали. Брейвік стріляв їм у спини. Підходив, копав ногою, щоб перевірити чи живі. І робив контрольний постріл. Дехто з поранених прикидався мертвими. Вони вижили.

— Потім він почав шукати по наметах, убивав людей там. Багато скакали у воду. Але карабін був потужний. Я бачив зо 30 тіл у воді, вона була вся червона, — розповідає один з організаторів табору 21-річний Адріан Прасон. Куля поцілила йому в спину, він прикинувся мертвим.

На острові були майже 560 людей. Більшість поховалися в таборових будинках і кущах. Із мобільних телефонів набирали рідних і поліцію. Брейвік стріляв 2 год. Поліцейські ж на березі шукали човен, який міг би вмістити всіх.

О 19.00 поліція переправилася до табору й арештувала Брейвіка. Він зізнався і в підготовці вибуху в Осло. Авто терориста теж виявилося замінованим.

— За півгодини до бійні ми ще з одним тренером табору відплили на материк, щоб взяти брошури і чогось до кави. Коли поверталися. На острові вже була поліція. Нам ніхто не сказав, що туди не можна проходити, — розповідає "ГПУ" соціальний працівник 34-річна Нора Трегір. — Ми допомагали впізнавати дітей. Я працювала з 15 дівчатами, побачила тіла сімох. Двом додзвонилася, решті не можу. Знайшли два тіла — хлопця, який обіймає дівчину. Він намагався прикрити її собою. Їм було по 17.

Андрес Брейвік народився в Осло, в родині інженера та медсестри. Коли йому виповнився рік, батьки розлучилися. Хлопець ріс із матір'ю. У початковій школі був однокласником кронпринца Норвегії Хокона. Служив в армії. Пробував займатися підприємництвом, але справа не пішла. За місяць до теракту Андрес оселився в містечку Рена, заснував там ферму "Брейвік ґеофарм". Вирощував диню та буряк. У поліції кажуть, ферма була прикриттям для приготувань до терактів.

Перед терактом Брейвік опублікував в інтернеті відео, де розповів про свої погляди. Назвав його "Рицарі-тамплієри 2083". До цього року, на його думку, триватиме війна християн-європейців із мусульманами-іммігрантами, які "окупували Європу". Також написав "Декларацію незалежності Європи" на 1500 сторінках. Норвезька робітнича партія стала мішенню Брейвіка, бо проповідує, на його думку, "культурний марксизм" і "мультикультуралізм", які призводять до засилля іммігрантів.

За словами Брейвіка, він планував теракти дев'ять років.

Країна в жалобі. Поліція проводить облави на неонацистів, шукають спільників і послідовників Брейвіка.

— Нам наказали перевірити всі записи в бібліотеках і повідомити, якщо хтось зі студентів цікавився підозрілою літературою, — розповідає "ГПУ" викладач 55-річна Евелін Майнесен з Осло. — Сестра каже, що в церкві в неділю був патруль. Те саме і в мечеті, і в синагозі. У торговельних центрах і на вулицях посилили охорону. Деяких чоловіків просять показати, що в рюкзаку.

П'ять найкривавіших терактів за 10 років

11 вересня 2001-го два пасажирські літаки врізалися у хмарочоси Всесвітнього торговельного центру. Ще один врізався у Пентагон, будівлю міністерства оборони США. Четвертий пасажирський лайнер упав і розбився біля міста Піттсбурґ. Літаки викрали бойовики ісламістської організації "Аль-Каїда". Загинули близько трьох тисяч людей.

23 жовтня 2002-го чеченські бойовики захопили 916 глядачів мюзиклу "Норд-Ост" у будинку культури підприємства "Московський підшипник". Спецназівці спочатку закачали у систему вентиляції паралітичний газ, потім штурмували будинок. У результаті лише за офіційними даними померли 130 заручників. Громадська організація "Норд-Ост" називає цифру 174.

11 березня 2004-го у Мадриді бомби вибухнули у чотирьох приміських поїздах. Загинула 191 людина, поранені 2050. Поліційне розслідування вийшло на підпільну ісламістську організацію.

1 вересня 2004-го чеченські бойовики захопили 1100 заручників у школі №1 міста Беслан у Північній Осетії, Росія. На четвертий день облоги, коли в школі сталися вибухи, групи міліцейського спецназу штурмували будівлю. У перестрілках загинули 335 людей, зокрема 186 дітей. Поранення дістали понад 800.

7 липня 2005-го в Лондоні у вагонах трьох поїздів метро спрацювали вибухові пристрої. Вибухи забрали життя 54 людей, поранено було більш як 700. 30 зникли безвісти. Відповідальність узяла на себе таємна організація "Аль-Каїда в Європі".

 

Зараз ви читаєте новину «93 людини загинули від терактів у Норвегії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути