середа, 23 січня 2008 17:37

20 тисяч людей убив пастор Мільтон Блайї

37-річний Джошуа Мільтон Блайї нині керує християнською церквою Одкровення кінця світу, що в африканській країні Гані. Він щонеділі виступає з проповідями про Бога. Днями повернувся на батьківщину до Ліберії, щоб зізнатися: під час громадянської війни він приносив у жертву немовлят та їв їхні серця.

— Зазвичай це була мала дитина. Хтось, чию свіжу та чисту кров можна було принести у жертву дияволові, — розповідає Блайї. — Іноді, купаючись у річці, я підпливав туди, де гралися діти. Пірнав і хапав когось із них. Витягав на берег та ламав дитині шию. Інколи влаштовував нещасні випадки. А часом нападав і вбивав.

Під час першої громадянської війни в Ліберії 1989–1996 років Блайї був відомий як "генерал гола дупа". Солдати його загонів на чолі з "генералом" ішли в бій голяка. Ватажок дозволяв лишати на собі тільки чоботи. Таку тактику використовували для залякування ворогів. Блайї називав її психологічною атакою.

— Перед тим як іти в бій, ми напивалися, приймали багато наркотиків, приносили в жертву когось із місцевих підлітків та з"їдали їхні серця. Це мало сприяти перемозі, — розповідає Блайї. — Потім роздягалися, лишаючись у самих чоботах, брали автомати і вирушали в бій. Убивали всіх, кого зустрічали на шляху. Відрізали голови й грали ними у футбол. Ми були голими, п"яними та безстрашними. Убивали сотні людей. Навіть не можу підрахувати скільки, десь тисяч зо 20.

Блайї був членом клану Сарпо, одного з найвпливовіших у ліберійському племені Кран. Як розповідає "генерал", у 11 років йому зателефонував диявол і спокусив на злочини, що він згодом чинив.

Старійшини племені Кран обрали Блайї головним жрецем, коли тому виповнилося 20 років. Принцип відбору полягав у силі. Кандидати мали право вбивати та калічити одне одного. Блайї визнали найсильнішим та наймужнішим.

Вірування племені Кран — це суміш давніх африканських релігій та християнства. Жрецеві надавалася майже необмежена влада. Посада головного жерця племені згодом допомогла Блайї стати духовним наставником ліберійського президента. Із початком громадянської війни жрець узяв на себе обов"язки головнокомандуючого племені.

1996 року громадянська війна в Ліберії скінчилася, і Блайї вирушив до табору біженців у Гані. Там він відвідав християнську церкву і навернувся до Бога. Вирішив залишитися в Гані й стати пастором. Тоді ж він узяв собі ім"я Джошуа, що українською звучить як Ісус.

Іноді під час служб він зустрічав родичів своїх жертв.

— Мені було зле. Страшенно погано. Та згодом я відчув полегшення, — каже Блайї.

Нині він одружений із жінкою, яка служить у його церкві. Подружжя виховує трьох дітей.

Ми роздягалися, лишаючись у самих чоботах, брали автомати і вирушали в бій

Після публічного зізнання у воєнних злочинах Блайї закликав інших бойовиків покаятися.

— Мене можуть стратити на електричному стільці, можуть повісити або покарати у будь-який інший спосіб. Але вважаю, що прощення та примирення — правильний шлях, — каже пастор. — Я шукав різні способи розповісти людям про своє життя. Щоразу, коли розповідаю свою історію, відчуваю неймовірне полегшення.

Сповідь Блайї привернула увагу кількох письменників та режисерів. Незабаром світ побачить біографія "генерала гола дупа", а за кілька місяців ліберійсько-американський режисер Джеральд Барклі розпочне зйомки фільму про бойовика, який став пастором.

Зараз ви читаєте новину «20 тисяч людей убив пастор Мільтон Блайї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути