Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 09:00

Вірмени влаштували найбільшу різанину Першої карабаської війни

Вірмени влаштували найбільшу різанину Першої карабаської війни
Меморіал жертвам Ходжалинської різанини у Гаазі, Нідерланди / Wikipedia

У ніч з 25 на 26 лютого 1992-го вірменські збройні сили, за участі російської армії зайняли місто Ходжали. Під час штурму і після вбили до 613 мирних жителів азербайджанського походження. Це найбільше і найжорстокіше кровопролиття Першої карабаської війни.

Наступ вірменських сил на населене азербайджанцями місто був зумовлений його стратегічним розташуванням. Воно було в 10 км від столиці Степанакерту, на гряді гір, через нього йшли важливі дороги. Крім того, там був єдиний у Нагірному Карабаху аеропорт, здатний приймати великі літаки.

З осені 1991-го Ходжали був практично блокований вірменськими силами, а після виводу внутрішніх військ СРСР з Нагірного Карабаху сталася його повна блокада. Частина жителів залишила місто, але повної евакуації не було.

У місті не було телефонного зв'язку, електрики, опалення, водопровідної води. Єдиним засобом сполучення із зовнішнім світом стали гелікоптери. До 13 лютого 1992-го з Ходжали евакуювали менш як 300 з 4 тис. жителів. Керівником оборони був Аліф Гаджієв. Під його керівництвом воно протрималося кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан та Вірменія обмінялися полоненими

Близько 23:00 25 лютого 1992-го розпочався масивний артилерійський обстріл Ходжали, а з 1:00 до 4:00 піхотні загони входили, придушуючи останні осередки спротиву. Частина населення після початку штурму спробувала втекти.

У результаті обстрілу та штурму велика кількість мирних жителів загинула. Вірменія відмовилась надати інформацію про кількість загиблих. За даними правозахисників з Human Rights Watch, по жителях міста, що втікали, вірмени та росіяни відкрили вогонь у полі біля села Нахічеваник, яке було під контролем вірмен. Серед вірменських сил були начебто родичі тих, кого попередньо вбили азербайджанці, а також кримінальні елементи.

Крім тих, хто зазнав вогнепальних поранень, десятки людей замерзли від холоду й обморожень у лісах навколо. Понад тисячу жителів Ходжали взяли у полон. За даними Баку, загалом в результаті бійні загинуло 613 людей. Щороку у багатьох країнах світу проходять траурні заходи, присвячені Ходжалинській різні.

Зараз ви читаєте новину «Вірмени влаштували найбільшу різанину Першої карабаської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути