понеділок, 13 лютого 2023 15:19

Російський олігарх Дерипаска скуповує автомобілебудівні активи західних компаній, що йдуть з Росії

Російський олігарх Дерипаска скуповує автомобілебудівні активи західних компаній, що йдуть з Росії
Фото: eastnews.ua

Про це пише видання "Діло", зазначаючи, що поглинання підприємств здійснюється за допомогою топменеджера компаній Дерипаски, австрійського громадянина Зігфріда Вольфа.

Майже через рік з початку повномасштабної збройної агресії РФ проти України, громадянин Євросоюзу, який поряд з іншими несе на собі тягар підтримки нашої країни, не входить до жодних санкційних списків. За інформацією видання, Вольф, як і раніше, є членом ради директорів групи компаній ГАЗ, попри те, що це ретельно приховується (на сайті компанії немає інформації про чинний склад ради директорів).

"Діло" з посиланням на політекспертів Олексія Голобуцького та Світлану Кушнір зазначає, що Дерипаска має намір купити активи з великим дисконтом, використовуючи тиск на західні компанії з боку російського уряду, з одного боку, і таланти переговорника Зігфріда Вольфа з іншого. Йдеться, зокрема, про автомобільний завод Volkswagen Group в Калузі, а також про великого постачальника автокомплектуючих Shaeffler Group і виробника шин Continental. Вибір цих компаній в якості об'єктів поглинання пояснюється зокрема й тим, що Вольф входить чи входив у їхні ради директорів і знає компанії зсередини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відправляли продукцію в РФ: суд конфіскував комбінат російського олігарха в Україні

Голобуцький і Кушнір вказують також на те, що завданням таких "корисних посередників" як Вольф є не тільки організація продажу західних активів російським бізнесменам, але й гарантії їх працездатності в подальшому. Зв'язки Вольфа у німецькому автопромі мають забезпечити безперебійні поставки необхідних вузлів і комплектуючих.

Політологи вказують на те, що робота Вольфа та подібних до нього, фактично, сприяють обходу західних санкцій та зниженню їх ефективності.

Нагадаємо, в Україні Дерипаска раніше серед іншого контролював Миколаївський глиноземний завод, активи якого наразі арештовані.

У січні цього року в США був заарештований колишній агент Федерального бюро розслідувань Чарльз Макгонігал, якого підозрюють у роботі на Дерипаску в обхід накладених санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Російський олігарх Дерипаска скуповує автомобілебудівні активи західних компаній, що йдуть з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути