четвер, 23 травня 2024 09:25

Китай розпочав біля Тайваню наймасштабніші за рік військові навчання

Китай розпочав біля Тайваню наймасштабніші за рік військові навчання
Острів розгорнув морські, повітряні й наземні сили у відповідь на військові навчання Китаю. Фото: pixabay.com

Китай почав наймасштабніші за рік військові навчання навколо Тайваню на тлі інавгурації нового президента на острові.

Острів розгорнув сили у відповідь і засудив дії Пекіна, повідомляє Bloomberg.

"Військові навчання стартували в четвер, 23 травня. Вони повинні послужити суворим покаранням за сепаратистські дії сил незалежності Тайваню і жорстким попередженням проти втручання і провокацій з боку зовнішніх сил", - заявили в КНР.

Під зовнішніми силами Пекін мав на увазі США, які є головним військовим союзником і спонсором Тайваню.

Острів розгорнув морські, повітряні й наземні сили у відповідь на військові навчання Китаю. Тайбей засудив дії Пекіна як акт ірраціональних провокацій, що підривають регіональний мир і стабільність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вдарив по оборонці США

Військові навчання посилюють тиск на президента острівної держави, який у понеділок, 20 травня, офіційно вступив на посаду. У своїй інавгураційній промові він заявив, що Китай повинен відмовитися від погроз війни, адже жодна сторона протоки не підпорядковується іншій.

"Китай ще раніше висловив невдоволення вступом Лая Чінте на посаду, заявивши, що його промова надіслала небезпечний сигнал про прагнення до незалежності. Пекін також засудив держсекретаря США Ентоні Блінкена за привітання Лая, запровадив санкції проти колишнього американського конгресмена, який підтримував Тайбей, а також "символічні" обмеження проти низки оборонних компаній США", - сказано в матеріалі.

Китайські навчання проходили в Тайванській протоці, на півночі, півдні та сході від Тайваню, а також біля навколишніх островів. Маневри триватимуть два дні.

Китай не розсилав навігаційні попередження для кораблів і літаків, як це було під час навчань у серпні 2022 року, коли Пекін фактично заблокував шість районів у морі і випустив ракети у відповідь на візит колишнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань.

Наразі зрозуміло, скільки саме кораблів і літаків задіяно. Водночас китайські військові не проводили навчань у такій кількості районів навколо Тайваню з квітня минулого року.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І назвав новопризначеного президента Тайваню Лай Чінте "ганебним". Між країнами знову загострилася напруженість.

Ван заявив, що Тайвань є "ядром ключових питань" для Китаю, а діяльність, спрямована на здобуття незалежності, є найбільш руйнівним фактором для миру в Тайванській протоці.

Китай вважає Тайвань своєю територією та ніколи не виключав можливості отримання контролю над островом за допомогою сили. Уряд Тайваню відкидає претензії Пекіна.

Лай, якого Китай називає "небезпечним сепаратистом", дав зрозуміти, що протягом чотирьох років свого перебування на посаді він дотримуватиметься багатьох принципів політики своєї попередниці Цай Інвень, зокрема у відносинах зі США. Така позиція означає, що відносини між Тайбеєм і Пекіном, ймовірно, залишатимуться напруженими найближчими роками.

Зараз ви читаєте новину «Китай розпочав біля Тайваню наймасштабніші за рік військові навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути