четвер, 03 червня 2021 17:13

Прохачів статусу біженця відправлятимуть за межі Європи

Прохачів статусу біженця відправлятимуть за межі Європи
Прохачі притулку у тимчасовому таборі / Getty Images

Парламент Данії ухвалив закон, що дає змогу депортувати осіб, які шукають політичного притулку, за межі Європи.

Депутати в Копенгагені проголосували за закон, який надасть змогу відправляти прохачів притулку в держави-партнери за межами континенту, поки їхні заяви обробляють у Данії. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нагірний Карабах повернулися тисячі біженців

Представник служби імміграції, соціал-демократ Расмус Стоклунд, каже, що таким кроком депутати хотіли дати зрозуміти прохачам притулку, що їм не раді в Данії.

"Якщо подаєте заяву про надання притулку в Данії, знайте, що вас відправлять у країну за межами Європи. Тому сподіваємося, люди перестануть шукати притулку в нашій країні", - сказав Стоклунд.

ЄС висловив тривогу після ухвалення цього закону.

"Обробляння запитів про надання статусу біженця означає фундаментальні питання про доступ до процедур надання притулку, а також про ефективний доступ до захисту", - сказав прессекретар відповідної комісії ЄС Адальберт Янц.

Закон дає змогу Данії переміщати прохачів статусу біженця, які прибувають у Данію, у центри для шукачів притулку в країни-партнери за межами Європи. Там розглядатимуть їх, і, можливо, вони дістануть статус біженця в країнах-партнерах.

Данія ще не досягла угод із країнами-партнерами. Але Стоклунд каже, що веде інтенсивні переговори з кількома країнами-кандидатами, яким надаватимуть фінансові преференції.

Критики бояться, що план підірве безпеку й добробут біженців, а також поставить під загрозу їхні права. Крім цього, дасть нагоду Данії ухилитися від зобов'язань у межах ЄС.

Агентство ООН у справах біженців минулого місяця закликало Данію не ухвалювати закон, який може спровокувати "гонку до дна", якщо інші європейські країни почнуть запозичати данську практику.

Зараз ви читаєте новину «Прохачів статусу біженця відправлятимуть за межі Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути