середа, 14 серпня 2024 08:10

Прем'єрку Бангладеш звинувачують в умисному вбивстві

Прем'єрку Бангладеш звинувачують в умисному вбивстві
В Бангладеш прем'єрку-втікачку звинуватили в умисному вбивстві. Фото: eastnews.ua

У Бангладеш розпочали кримінальне розслідування проти колишньої прем'єрки Шейх Гасіни Вазед.

Втікачку вважають причетною до убивства поліцією чоловіка на протестах в країні, повідомляє BBC. Також під слідством перебувають шість інших високопосадовців з уряду Гасіни.

"Останні протести у столиці Бангладеш тривали кілька тижнів й призвели до зміни уряду. У свою чергу посадовиця-втікачка закликала провести розслідування щодо того, хто організував протести, які призвели до її відставки. У своїй першій публічній заяві після того, як вона втекла до Індії, колишня прем'єрка не лише закликала знайти причетних, але й покарати їх відповідним чином", - пише видання.

Адвокат Мамун Міа, який подав у суд на посадовицю від імені анонімної приватної особи, заявив, що суд у Дацці зобов'язав поліцію прийняти справу про вбивство обвинувачених осіб. Це є першим кроком для початку кримінального розслідування за законами Бангладеш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід - куди? У Бангладеш знайшли заміну прем'єрці, що втекла

Попри всі національні гасла Гасіни Вазед, її діти давно полишили Бангладеш. Її перший син Саджиб Вазед, який є одним із лідерів партії, з якою Гасіна Вазед виграла останні вибори, разом із дружиною та донькою мешкає у Вірджинії, США. Її донька Саіма Вазед Путул мешкає в Торонто у Канаді. А її чоловік - син бангладеського міністра з уряду Шейх Гасіни. Племінниця Гасіни Туліп Сіддік мешкає у Лондоні (у якості лейбористки її обрали до палати громад).

Під час антиурядових протестів 4 серпня у Бангладеш загинули щонайменше 100 людей. Протестувальники вимагали відставки прем'єр-міністерки країни Шейх Гасіни. Та розпорядилася відключити мобільний інтернет у спробі придушити заворушення. У результаті насильства загинуло щонайменше 14 поліцейських. Військові у столиці Дакка та в інших містах запровадили комендантську годину.

Протести стали серйозним випробуванням для Гасіни, яка керувала країною понад 15 років. У січні на виборах, які бойкотували її основні опоненти, вона стала прем'єркою на четвертий термін поспіль.

Шейх Гасіна Вазед 1947 року народження була бангладеською прем'єркою двічі, з 1996 по 2001, та з 2009 по 2024 роки. Вона є дочкою Муджибури Рахмана, першого президента незалежного Бангладеш, якого в країні йменують "батьком нації".

Зараз ви читаєте новину «Прем'єрку Бангладеш звинувачують в умисному вбивстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути