вівторок, 18 січня 2022 04:37

Понад 50 тис. років: вчені знайшли найдавнішу соціальну мережу

Понад 50 тис. років: вчені знайшли найдавнішу соціальну мережу
Намистини зі шкаралупи страусових яєць - один із найстаріших видів прикрас. Фото: pixabay.com

У Африці виявили найдавнішу у світі соціальну мережу, яка процвітала понад 50 тис. років тому.

Мережа соціальних зв'язків ґрунтувалася на обміні й торгівлі намистом зі шкаралупи страусових яєць, пише The Guardian.

"Науковці з Німеччини дослідили понад 1,5 тис. таких намистин, знайдених у 31 місці на півдні та сході Африки на відстані майже у 3 тис. км. Ретельний аналіз показав, що намистом, яке й у наш час продовжують носити мисливці-збирачі в Африці, обмінювалися на величезних відстанях, тим самим ділячись символічними повідомленнями та зміцнюючи союзи", - йдеться у повідомленні.

Порівнявши зовнішній діаметр яєчної шкаралупи, діаметр отворів всередині та товщину стінок, науковці з'ясували, що люди у Східній і Південній Африці здавна почали робити зі страусових шкаралуп майже однакові намиста. Водночас групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що передбачає існування соціальної мережі, яка з'єднувала людей у віддалених регіонах.

"Це як іти за слідами хлібних крихт. Намистинки - це підказки, розкидані в часі та просторі, що очікують, щоб їх помітили", - розповіла провідна авторка дослідження Дженніфер Міллер з Інституту історії людства ім. Макса Планка в місті Йена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей одного експоната: на Волині з'явилася незвична локація

Намистини зі шкаралупи страусових яєць - один із найстаріших видів прикрас. Науковці вважають, що люди почали носити намисто близько 75 тис. років тому. Індустрія прикрас зародилася в Африці. Обмін намистом є однією з найдавніших культурних традицій людства. Він включає вираження ідентичності та відносин.

Водночас перша у світі соціальна мережа не проіснувала довго. Близько 33 тис. років тому характер носіння прикрас різко змінився. Намистини зникли з Південної Африки, але збереглися у Східній. Вчені припускають, що за цим стояли кліматичні зміни, які через 17 тис. років поклали край найстарішій соціальній мережі на планеті.

Американська студентка індійського походження Від'я Мадхаван розробила мобільний додаток для знайомств Schmooze, який дозволяє знайти партнера зі схожим почуттям гумору. На відміну від Tinder чи аналогічних платформ, користувачам пропонують оцінювати не фото, а меми. Для цього розробниця додатку зі Стенфордської бізнес-школи застосувала технологію машинного навчання.

Зараз ви читаєте новину «Понад 50 тис. років: вчені знайшли найдавнішу соціальну мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути