пʼятниця, 27 серпня 2021 17:31

Британці можуть залишитися без Різдва

Британці можуть залишитися без Різдва
Жінка купує в супермаркеті ASDA 23 липня 2021 року в британському Кардіффі / CNN

Виробники харчових продуктів і супермаркети Великої Британії попереджають, що порожні полиці можуть зберегтися впродовж сезону відпусток наприкінці року, якщо уряд не вживатиме заходів для полегшення браку робочих рук і водіїв вантажівок, спричинені брекзитом і пандемією коронавірусу.

Постачальники продуктів попереджають, що британцям доведеться відмовитися від святкових продуктів, коли святкуватимуть перше Різдво після того, як брекзит повністю набув чинності. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі виходу Шотландії її економіка втрачатиме $15 млрд на рік

За даними Британської ради з птахівництва, національне виробництво курятини вже скоротилося на 10%, а 16% робочих місць у галузі не заповнені. А виробництво різдвяної індички скоротилося на 1/5.

"Коли немає людей для роботи, у вас проблеми. Це помітно на всьому ланцюжку постачання. Криза робочої сили - проблема брекзиту, про яку широко повідомляли в секторі харчів і напоїв", - каже виконавчий директор Британської птахівничої ради Річард Ґріффітс.

Супермаркети попереджають, що дефіцит може посилитися перед різдвяним періодом святкових покупок. Керівний директор мережі супермаркетів Iceland Річард Вокер повідомив, що в магазинах уже бракує певних продуктів, зокрема хліба й безалкогольних напоїв. Тим часом мережа щосили намагається накопичувати запаси, необхідні в пік сезону.

Мережа супермаркетів Tesco заявила, що потерпає від браку низки продуктів, а мережа-конкурент Co-op заявила, що наймає до 3000 тимчасових працівників, щоб підтримувати полиці заповненими.

Галузеві групи звинувачують у браку робочих рук обмеження на ринку праці та втечі громадян ЄС після брекзиту. Бракує водіїв вантажівок, робітників у сільському господарстві й у харчовій промисловості. Асоціація автомобільних вантажоперевезень заявляє, що Сполученому Королівству бракує приблизно 100 тис. водіїв вантажівок, 20 тис. із яких раніше були громадянами ЄС, які покинули країну після брекзиту.

31 січня 2020-го з установ ЄС у Брюсселі зняли британські прапори. Сполучене Королівство вийшло з Євросоюзу, в якому було 47 років. Підставою для виходу став результат консультативного референдуму від 23 червня 2016 року, на якому 51,9% британців проголосували за вихід із ЄС. Фактично Велика Британія перебувала в ЄС до кінця 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Британці можуть залишитися без Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути