пʼятниця, 14 березня 2008 18:01

За ГОСТами виготовляють якісні продукти

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів Іван Сорока: ”Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний”
Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів Іван Сорока: ”Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний”

У Вінниці торік із 600 звернень понад 90% були вирішені на користь позивачів-покупців. Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів 60-річний Іван Сорока вважає, що громадяни не знають своїх прав.

— Якщо у заяві до магазину ви посилаєтеся на певні статті й закони, до вас поставляться з більшою обережністю. Коли у вас забирають на ремонт мобільний телефон чи іншу техніку, мають надати в тимчасове користування іншу. Якщо техніка важить понад 5 кілограм, можете вимагати доставку за рахунок фірми. Як щось ламається вдруге, маєте право забрати гроші.

Який термін гарантії на техніку?

— Коли виробник у документах не зазначив іншого, то, за законами України, термін має бути не менше двох років. Дописки від руки продавців, що вони дають гарантію лише на 2 місяці — то "фількіна грамота". І посилати клієнтів у сервісні центри продавці не мають права. А самі мають здавати техніку в ремонт.

Хто найбільше порушує права споживачів?

— Багато проблем із будівельниками. Раджу розраховуватися з ними після здачі об"єкту. За законом, кожен день прострочки — це штраф 3 відсотки від загальної суми. Через десять днів ви заплатите їм  за роботу на 30 відсотків менше. Якщо оплатили наперед, ніхто грошей не поверне.

Як відрізнити якісні продукти від неякісних?

— Треба звертати увагу на рецептуру. Якщо на ковбасі написано "Московська ГОСТ-1976", то її можна два місяці без холодильника тримати. Це той рецепт, за яким у радянські часи готували. А "Москівська" чи "Московська нова", це продукт, виготовлений за технічними умовами. ТУ — це ваш особистий рецепт. Ви ж можете борщ і без квасолі зварити. Так і в ковбасу замість м"яса сою додають.

Які продукти купуєте для сім"ї ви?

— Читаю склад і перевіряю дату виготовлення. Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний, або містить багато консервантів. Намагаюся шукати продукти, виготовлені за ГОСТами. Хоча важко їх знайти.

Чи траплялися курйози?

— Жінка скаржилася, що її вагон забули причепити, бо вона одна купила на нього квиток. Нещодавно виробники забрали погано зроблені кухонні меблі, а гроші не повернули.

Зараз ви читаєте новину «За ГОСТами виготовляють якісні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути