Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 19:27

Володимир Козюк колекціонує ікони з 10 років

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  150-річна ікона ”Плащаниця. Покладання у гроб”. Її художник Володимир Козюк купив у Ямполі
150-річна ікона ”Плащаниця. Покладання у гроб”. Її художник Володимир Козюк купив у Ямполі

На першому поверсі обласного художнього музею триває виставка "Подільська ікона".  Образи зі своєї приватної колекції представив заслужений художник України Володимир Козюк, 36 років. Експозиція складається з 15 робіт невідомих авторів.

— Ікони потрапляли до мене різними шляхами, — розповідає Козюк. — Деякі купував у колекціонерів у Києві, чи в інших містах. Бувало, що люди самі мене знаходили і пропонували.

Володимир Козюк збирає ікони з 10 років. У його колекції майже 120 образів. Переважно з південних районів — Бершадського, Тульчинського, Піщанського, Барського. Частину ікон  подарував Вінницькому краєзнавчому музею, деякі віддав у фонди Національного заповідника "Софія Київська" та у Києво-Печерську лавру. Кілька робіт відправили до Львова на реставрацію.

— 1988-го я купував ікони за 10 радянських карбованців, у 1992–1993 роках уже за 20–30 доларів. А тепер вони можуть коштувати і 3 тисячі доларів. Деколи на рідкісну роботу доводилося позичати гроші, так не хотілося її втрачати.

Директор обласного художнього музею Ілля Безбах, 63 роки, зазначає, що народна ікона свідчить про високий рівень духовності нашої нації.

— Вони показують, що наші люди були глибоко віруючими, — пояснює він.

Виставка триватиме до лютого 2009 року. Працює щодня з 10.00 до 18.00, крім понеділка. Квиток 2 грн для дорослих, 1 грн для дітей. Екскурсія — 10 грн. Адреса музею: Вінниця, вул. Соборна, 21, тел. 8 (0432) 35 20 25.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Козюк колекціонує ікони з 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути