понеділок, 25 лютого 2008 18:36

Робітники нової птахофабрики зароблять по 900 гривень

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  На птахофабриці в селі Лемешівка Калинівського району Вінницької області пташниця Світлана Монастирська збирає яйця, що викочуються з кліток із курми. На фабриці півнів нема. Без них кури несуть незапліднені яйця без зародка. З них не можуть вилупитися ку
На птахофабриці в селі Лемешівка Калинівського району Вінницької області пташниця Світлана Монастирська збирає яйця, що викочуються з кліток із курми. На фабриці півнів нема. Без них кури несуть незапліднені яйця без зародка. З них не можуть вилупитися ку

Місяць тому запрацювала птахофабрика в селі Лемешівка Калинівського району Вінниччини. У трьох пташниках нині тримають по 38 тис. коричневих та білих курей. Щодоби вони дають 95 тис. яєць.

— За два тижні обладнаємо ще три приміщення, за добу матимемо до 200 тисяч яєць, — каже директор птахофабрики Олександр Кобзистий, 58 років. — З"явиться ще 30 робочих місць. Поки що працює 20 осіб. Середня зарплата — 900 грн. Робота є. Аби тільки люди в чарку не заглядали. Ніякі мольби та просьби не поможуть. Відразу звільню.

Директор запрошує до першого пташника. Відчувається запах курей. У приміщенні працює вентилятор. Посередині 4-поверхові металеві клітки завдовжки 84 м. Їх кілька сотень. У кожній — по шість-сім курей. Поряд вмонтована транспортна стрічка. По ній скочуються яйця. Ліворуч 33-річна завідувачка пташника Світлана Монастирська сортує в окремі лотки великі й малі яйця.

— Сама попросилася сюди працювати. Наше село найвіддаленіше від райцентру. Роботи нема. Скоро дадуть першу зарплату, — говорить працівниця. — 15 років я була соцпрацівником, обслуговувала престарілих на селі.

На столі в лотку лежать побиті яйця або без шкаралупи. Олександр Кобзистий пояснює, що їх беруть вінницькі та калинівські кондитерські фабрики для випічки тортів, тістечок, печива.

На складі 360 ящиків готової продукції. Біля дверей завідувачка яйцескладу Людмила Стебновська, 35 років, складає клієнтам у кілька відер відбірні яйця. Ціна залежить від розміру. Десяток найменших некондиційних яєць коштує 1,5 грн. Дрібні — по 3,8 грн. Найбільші, які називають елітними, — 3,6–5,5 грн.

— Клієнти можуть купувати яйця вроздріб, навіть по десятку, — веде далі Олександр Кобзистий. — Працівникам птахофабрики будемо виписувати по собівартості.

Птахокомбінат облаштував івано-франківський "Агрохолдинг Авангард". Для підприємства викупили в місцевого господарства "Україна" 20 приміщень. Заплатили за них 3,4 млн грн. В устаткування та інфраструктуру інвестували ще 8 млн грн.

Лемешівські яйця також відправлятимуть до Івано-Франківська, для переробки в порошок.

Зараз ви читаєте новину «Робітники нової птахофабрики зароблять по 900 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути