середа, 21 листопада 2007 18:46

Найстаріший будинок Шепетівки не опалюють

Двоповерховий будинок у Шепетівці на Хмельниччині по вулиці Старокостянтинівське шосе поблизу цукрозаводу не опалюють три роки.

Цей будинок барачного типу збудував 1904 року граф Потоцький для робітників своєї цукроварні. Він — найстаріший із житлових у місті. Досі в ньому немає ані води, ані каналізації. Нині там живуть 28 родин, члени яких є робітниками заводу або раніше працювали на ньому. Після приватизації нові власники підприємства відмовилися опалювати колишню відомчу будівлю. Мешканці будинку планували перекрити дорогу 14 листопада. Але напередодні протесту міські посадовці провели з ними переговори і пообіцяли, що з 15 листопада розпочнуть будівництво котельні і до 20 грудня будинок опалюватиметься.

— Нас знову обдурили, — скаржиться Наталія Костіна, 27 років, мати двох дітей. — В обіцяний день ніхто не прийшов. Моїй дитині місяць. Цілодобово включений камін. Другу кімнату взагалі не опалюю, бо й так за світло плачу до 400 гривень.

У кімнаті, що не обігрівається, температура +5°С , на вулиці -2°С. Із настанням холодів стіни помешкань будинку вкрилися цвіллю.

— За приписами нам заборонено користуватися електроприладами, бо може загорітися стара проводка, — розповідає 29-річна Світлана Самкова. — Без каміна мої троє дітей замерзли б. Дах протікає. Над своїми кімнатами на горищі постелили старі речі, щоб не промокла стеля.

Провести автономне опалення не дозволяють через аварійний стан будинку.

— Будинок ветхий, як пояснили нам у мерії, — каже Наталія Козацька, 47 років. — Якщо в цьому році не розпочнуть будівництво котельні, перекриватимемо залізницю.

У Шепетівці працюють 18 котелень. Опалюються 254 будинки — всі, що на балансі міськвиконкому.

— Цей старий будинок для нас, як прищ, — коментує перший заступник мера Володимир Заблоцький. — Проект вже є, потрібно закупити два модулі для котельні. Це коштує 160 тисяч гривень. Сума для міського бюджету велика. Але цього року таки розпочнемо будівництво.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший будинок Шепетівки не опалюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути