четвер, 25 березня 2010 16:46

На майстер-класи приносять домашні яйця

У Вінницькому педагогічному університеті безкоштовно вчать розписувати писанки.

— Спочатку слід виготовити писачок (пристрій, яким малюють писанки. — ""ГПУ""). Краще самому його зробити. Тоді він буде зручним, — розповідає Тетяна Пірус, 51 рік, народна майстриня та викладач педуніверситету.

Писачок можна виготовити з тонкої дерев"яної палички або гілочки віника. Розколоти з однієї сторони навпіл, вставити туди скручену конусом фольгу. І все закріпити тонким дротом. Потім тонкий кінчик писачка нагрівають на свічці, торкаються воскової кульки і розписують яйце.

— Віск нам порадили прикріпити на ніготь великого пальця лівої руки, — зізнається студентка другого курсу факультету початкових класів 19-річна Ірина Єпішева. — Так, дійсно, дуже зручно. Мокнув писачок — і зразу символи малюєш на яйці.

Колір писанки теж символічний. Найчастіше обирають червоний, що означає кохання, і жовтий — сонця, життя. Зазвичай писанку фарбують у кілька кольорів поетапно.

Розмальовану писанку запікають у духовці, щоб розплавити віск. Тоді вона буде стояти цілий рік.

Майстер-класи проводять щовівторка та щочетверга до Великодня о 15.00 за адресою: м. Вінниця, вул. Острозького, 32, ауд. 355. Кабінет етнографії Вінницького педагогічного університету. Із собою мати свіжі домашні яйця. Фарби, віск, дріт та приладдя видають безкоштовно. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «На майстер-класи приносять домашні яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути