середа, 07 травня 2008 19:37

Марія Романова покохала в Німеччині француза

Автор: фото з архіву Марії Давидовської
  1943 рік, робітники-невільники  сфотографувалися в німецькому селищі Ройн Крос неподалік міста Лейбніц. Марія Романова із села Романів Хутір Іллінецького району Вінниччини стоїть у верхньому ряду посередині — білявка в намисті у чорній сукні. Її коханий ф
1943 рік, робітники-невільники сфотографувалися в німецькому селищі Ройн Крос неподалік міста Лейбніц. Марія Романова із села Романів Хутір Іллінецького району Вінниччини стоїть у верхньому ряду посередині — білявка в намисті у чорній сукні. Її коханий ф

Цій фотографії 65 років. На ній — остарбайтери в німецькому селищі Ройн Крос неподалік міста Лейбніц. У чоловіків-українців на лацканах піджаків нашивки "OST", тобто "остарбайтер" — працівник зі Сходу. Без нашивок — чоловіки з Італії та Франції. Марія Романова стоїть у верхньому ряду посередині — білявка в намисті та чорній сукні. На фото їй 19 років.

— Раз на два місяці нас фотографували, — згадує 84-річна Марія Юхимівна. Нині жінка живе в селі Романів Хутір Іллінецького району на Вінниччині, — щоб ми відправляли фотокартки на Україну і там бачили, як нам тут "добре". Для цього кожна дівчина мала святкове вбрання, яке нам давала фрау.

Марія мала коханого у Німеччині — робітника із Франції, Донатєна.

— Село Ройн Крос невелике — усі остарбайтери знали одне одного, бо мали один вихідний. Цю фотографію зробили навесні 1943 року. Всі, хто був на той час у центрі села, зібралися разом для знімку. Ось мій коханий Донатєн,  крайній справа в середньому ряду. Він у костюмі, білій сорочці та галстуці. Самий кращий.

Молоді люди не показували свого кохання. На їхніх очах сталася трагедія. Українка Фрося і француз полюбили одне одного, у них народилася дитина. Хазяйка одразу забрала маля й відправила до концтабору. Батько дитини кинувся на німкеню, щоб забрати дитину. Його вбили. Фрося збожеволіла.

Спілкувалися Марія і Донатєн німецькою. Він називав її Марі, а вона його Донат. Француз потайки приносив дівчині шоколадки, монпансьє. Ці цукерки Романова досі любить найбільше.

— Це єдина фотокартка, де є Донатєн і я. 1945-го нас звільнили американці. Донатєн умовляв мене поїхати до Франції. Казав, що у нього великий будинок, батьки знають про мене й чекають. Я не рішилася, страшно було. Дуже хотіла додому, на Україну.

У 1948 році під час роботи на шахті на Донеччині Марія вийшла заміж за Петра Давидовського. Коли жінка була на сьомому місяці вагітносці, Петро загинув під завалом. Доньку Ларису Марія народила вже на Вінниччині. Через три роки вдруге вийшла заміж за односельця Василя Педосича. З ним не розписувалася і прізвище Давидовська не міняла. Народила сина Станіслава. Сьогодні Марія Юхимівна живе у доньки Лариси у Вінниці. Торік її син помер від раку. У Марії Юхимівни п"ятеро онуків і четверо правнуків.

Погортайте свої родинні альбоми, поговоріть із близькими, якщо маєте цікаві історії — пишіть чи телефонуйте до редакції: (0432) 55 43 73. Ваша історія з"явиться на сторінках "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Марія Романова покохала в Німеччині француза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути