четвер, 11 червня 2009 19:48

Кататися на роликах навчають безплатно

Автор: фото: ІннаЧЕРВІНЧУК
  Андрій Гаврилюк показує трюки на скейті у Центральнмоу парку Вінниці, де відкрили майданчик для любителів екстремальних видів спорту
Андрій Гаврилюк показує трюки на скейті у Центральнмоу парку Вінниці, де відкрили майданчик для любителів екстремальних видів спорту

У Центральному парку Вінниці відкрили майданчик із перешкодами, на якому можна хвацьки погасати на велосипедах, скейтах, роликах. А вже за кілька днів прихильники такого катання подали до міськради документи на реєстрацію "Федерації екстремальних видів спорту". Ініціатором її створення став студент Вінницького технічного університету Юрій Кондратюк, 20 років.

— Ролерів, скейтерів та бі-міксерів (екстрім-велосипедистів. — "ГПУ") в місті кількасот, тому вирішили створити федерацію, — каже Кондратюк, який торік був наймолодшим учасником чемпіонату екстремальних видів вуличного спорту "Спалах" у Києві. — Я вперше став на ролики п"ять років тому 1 травня. Відтоді щороку святкую цей день як день народження своєї особистості.

Із хлопцем спілкуємося на екстрім-майданчику. На металевому боксі робить трюк студент Вінницького медінституту 19-річний ролер Микола Мавріщев.

— Це стиль егресів ін-лайн, — коментує Юрій Кондратюк. — Відрізняється стрибками та ковзанням по боксах та перилах. Нога вивертається і їдеш на внутрішній частині бота. Чим більше комбінацій, тим вищий рівень. Он той трюк, — киває на іншого хлопця, що робить на роликах оберт 360 градусів, — теж складний. Я можу зробити таких півтора оберта.

Поряд із Мавріщевим катаються 14-річні Аліна Гавриленко та Катя Киян.

— Ми з п"яти років на роликах. Такий драйв! — каже Аліна.

На маленьких велосипедах ВМХ та МТВ у стилі флет-ленд крутяться Ваня Медведєв та хлопець на прізвисько Святий.

— Це пластика на велосипеді — яскравий, неагресивний, фігурний і красивий стиль, — продовжує Кондратюк. — Навіть дівчата пробують.

Раптом Мавріщев утрачає рівновагу і падає. Зчісує шкіру на лівій долоні. Виступає кров.

— Нічого страшного, — витирає серветкою. — Але це треба: на правій руці була перчатка, а на ліву не одягнув — і на тобі.

При вході попередження: "Екстрім-майданчик не є атракціоном. Адміністрація парку відповідальності за травмонебезпечність на майданчику не несе. Велике прохання кататися на скейт-бордах, роликах тільки при наявності захисного спорядження. Дітям молодшим 10 років вихід на майданчик дозволяється тільки у присутності батьків".

Кондратюк двічі на тиждень безкоштовно навчає охочих їзди на роликах.

— Поки прийшло десять 12–14-річних хлопців, — каже Юрій. — Приходили двоє батьків, питали, які ролики краще купувати і який потрібен захист. Це важливо. Бо якщо обладнання непрофесійне, це може призвести до травм.

Вартість хороших роликів 1,5–2 тис. грн. Якісний скейт коштує 1–1,5 тис. грн. Обладнання можна взяти напрокат у вінницькому туристичному клубі "Меркурій".

У липні у Вінниці відбудуться Всеукраїнські змагання з екстремальних видів вуличного спорту.

— Будуть показові виступи та майстер-класи, — каже Кондратюк.

Зараз ви читаєте новину «Кататися на роликах навчають безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути