Ексклюзиви
субота, 15 червня 2024 19:16

The New York Times виклав проєкт мирної угоди 2022 року: на що могла погодитись Україна

The New York Times виклав проєкт мирної угоди 2022 року: на що могла погодитись Україна
The New York Times пише, що отримав проєкт мирної угоди. Фото: МЗС Білорусі

Опублікували проєкт мирної угоди, яку Україна та Росія нібито майже узгодили у квітні 2022 року.

Документ на 17 сторінках опублікував The New York Times.

У тексті йдеться, що Україна не може вступати до НАТО та інших військових альянсів. Київ не повинен воювати на боці одного із гарантів її безпеки. Ними назвали Велику Британію, Китай, США, Францію та Росію (у дужках також вказали Білорусь та Туреччину).

Україні не дозволялося проводити військові навчання з будь-якої з цих країн. Країни-гаранти зобов'язуються не втручатися у внутрішні справи України і не вводити на територію країни війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт мирної угоди між Україною та РФ, який обговорювали у квітні 2022 року, з'явився у ЗМІ: чого хотіла Росія

Також Україна та РФ мали б скасувати всі взаємні санкції та заборони.

Дія договору не мала поширюватися на територію окупованих Криму та Севастополя.

Окрема стаття угоди передбачає, що російська мова в Україні має отримати статус державної. Йдеться і про "заборону пропаганди нацизму". Україна відмовилася обговорювати ці пункти, оскільки їх не було у попередньому документі - комюніке, узгодженому у Стамбулі наприкінці березня 2022 року.

У додатку до договору вказали граничну кількість особового складу та озброєнь, яка може мати Україна у нейтральному статусі. Особовий склад обмежувався у 250 тис. осіб.

Ключовий неузгоджений момент стосувався допомоги Україні у разі агресії з боку держав-гарантів, однією з яких мала стати Росія. У фразу про те, що кожне з них допоможе Україні, Росія захотіла включити уточнення: "на основі узгодженого всіма державами-гарантами рішення". Крім того, Росія не погодила українське зауваження про те, що необхідна допомога включає надання озброєння та закриття повітряного простору над Україною.

РФ вимагала для себе права вето на допомогу. Вона могла б скористатися ним, знову напавши на Україну. Журналісти пишуть, що саме ця вимога могла відіграти ключову роль у зриві мирного процесу. Один із учасників української делегації сказав, що після появи цієї редагування Київ "втратив інтерес до продовження переговорів".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з наразі не бачить ймовірності переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним.

З президентом Росії наразі неможливо сідати за стіл перемовин, адже він не бажає чути нікого і нічого. Про це Зеленський сказав під час пресконференції за підсумками форуму "Україна. Рік 2024".

Він також заявив, що Україна не програє у цій війні, адже найважче було два роки тому. Президент наголосив, що у нас "немає альтернативи не перемогти".

Зараз ви читаєте новину «The New York Times виклав проєкт мирної угоди 2022 року: на що могла погодитись Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути