четвер, 12 лютого 2009 17:08

Георгій Курков пам"ятає смак білого борщу

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  На кухні свого приватного будинку у Вінниці Георгій Курков готує салат ”Життєвий”. Називає його так, бо там життєво важливі компоненти: варена селера, твердий сир, шинка, цибуля, яблука, кукурудза, спеції та майонез
На кухні свого приватного будинку у Вінниці Георгій Курков готує салат ”Життєвий”. Називає його так, бо там життєво важливі компоненти: варена селера, твердий сир, шинка, цибуля, яблука, кукурудза, спеції та майонез

Художній керівник вінницького камерного оркестру "Арката" 54-річний Георгій Курков познайомився з майбутньою дружиною Єлизаветою на виставці робіт прибалтійських художників у Києві. Як виявилося, молоді люди жили в одному гуртожитку. Це було 32 роки тому. Нині у подружжя двоє дітей — 31-річна Катерина та Ігор, 21 рік.

— От кажуть: побут убиває кохання. То брехня! — заперечує Георгій Володимирович. — Звісно, якщо бачиш дівчину тільки, як вона намальована, то вдома вона видаватиметься простою й нецікавою. А я бачив Єлизавету щодня в гуртожитку. Маю пораду: якщо ти побачив дівчину зранку ненамальовану й вона тобі подобається, можна женитися. Річ не в тім, із ким хочеш спати, а з ким хочеш прокидатися.

Як вирішуєте суперечки?

— Жінка мусить робити так, як сказав чоловік. От кажу: треба так і так. Вона скаже: "Добре, милий, але якщо ми зробимо отак, буде краще". І милий думає: "Справді, так добре". Але все одно моє зверху, бо я дав своє добро.

Коли дружина була вагітна сином, ви доглядали за донькою. Тяжко було?

— Я міг взяти її і піти до друзів на пиво. Або сходити до лісу, щось розказати. Вона мене вражала: "Папа, Шуман — классный композитор. Я когда играю эту его "Первую утрату", мне становится грустно, аж плакать хочется".

Річ не в тім, із ким хочеш спати

Часто бачитеся з онуком?

— Кажуть, онуки ближчі, ніж діти. Я не згоден. З онуком Глібом, йому 3 роки, у мене теж гарні стосунки. Але знаю, що це дитина своїх тата й мами. Якось узяв його на руки й думаю: "Да, в ролі тата зараз почувався б погано". У молодості візьмеш дитину на руки, ще щось робиш, думаєш. Зараз уже не те.

Ви багато подорожуєте. Які страви національних кухонь сподобалися?

— У Болгарії найбільше вразив смак олії з гарбузових зерен. Із нею та оцтом подавали величезне листя салату. У Польщі сподобався барщ — це гарячий буряковий сік, гострий та зі специфічним смаком.

Продовжіть речення: "Смак, який пам"ятаю з дитинства, це..."

— Молода щойно зварена картопля, полита топленим салом і з гладущиком кислого молока, з окрайцем свіжоспеченого хліба. А ще досі згадую білий борщ, який малим їв у свого дядька в Барському районі.

Зараз ви читаєте новину «Георгій Курков пам"ятає смак білого борщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути