пʼятниця, 03 жовтня 2008 18:00

Галина Доценко на пленер гончарів приїхала з сім"єю

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  У вінницькому музеї гончарного мистецтва Галина Доценко з Оратова ліпить козака. Праворуч 9-річний Сашко Станчуляк із села Трибусівка Піщанського району пробує ліпити з глини. Його персональна виставка ”Художні мініатюри з пластелину” проходила у цьому му
У вінницькому музеї гончарного мистецтва Галина Доценко з Оратова ліпить козака. Праворуч 9-річний Сашко Станчуляк із села Трибусівка Піщанського району пробує ліпити з глини. Його персональна виставка ”Художні мініатюри з пластелину” проходила у цьому му

У вінницькому музеї гончарного мистецтва ім. Луцишина на Старому місті відбувся перший регіональний пленер гончарів. На нього з"їхалися майстри з Погребищенського, Тульчинського, Ладижинського, Оратівського районів та Вінниці.

— Сьогодні ми спробуємо втілити в життя мрію Луцишина, який жив і творив у цій садибі, — розповідає директор обласного художнього музею Ілля Безбах, 63 роки. — Він казав: я хочу зібрати тут хлопців, дівчат, щоб ми сиділи, ліпили.

У кімнаті стоять стільці у два ряди. У першому — жінка на підвищенні із двох табуреток ліпить із глини козака. 45-річна Галина Доценко приїхала з Оратова. Біля жінки в целофановому фартусі працює її 20-річний син Сергій. Донька Лілія, 4 роки, заглядає матері в руки. Теж намагається щось зліпити.

— Гончарству я тільки вчуся, — говорить Галина. — А зараз роблю українського козака, як символ чоловічої сили, могутності нашої держави. Він буде замріяним.

Праворуч на гончарному крузі чоловік виготовляє горщика. 51-річний Роман Чмерук із Погребища гончарством займається 15 років. Каже, вчитися ремеслу треба все життя.

— Роблю увесь асортимент посуду, що можна виготовити на гончарному крузі, — поясняє чоловік. — Горшки, глечики, гладущики, макітри, куманці, миски, горшки-близнята.

Протягом тижня гончарі проводили практичні лекції та майстер-класи з гончарної справи для учнів, студентів та всіх охочих вінничан. Усі 50 робіт майстри Вінниччини залишили в музеї. Нині вони підсихають, далі їх випалять у печі, а за місяць проведуть виставку.

Зараз ви читаєте новину «Галина Доценко на пленер гончарів приїхала з сім"єю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути