четвер, 07 серпня 2008 19:26

Двоє вінничан стежили за скидом води Новодністровською ГЕС

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Керівник обласного штабу з ліквідації наслідків стихії Валерій Коровій: ”Було як? Тут підтоплює, а тут люди весілля гуляють”
Керівник обласного штабу з ліквідації наслідків стихії Валерій Коровій: ”Було як? Тут підтоплює, а тут люди весілля гуляють”

Президент оголосив Могилів-Подільський, Ямпільський, Мурованокуриловецький райони та місто Могилів-Подільський зоною надзвичайного економічно-екологічного стану.

— Нині ситуація складна, але керована, — каже керівник обласного штабу з ліквідації наслідків стихії, заступник голови обладміністрації Валерій Коровій, 43 роки. — Вода відійшла по лінії села Серебрія Могилів-Подільського району та в самому Могилеві. Із 878 усіх підтоплених будинків обстежено 650. Позавчора запустили світло, вчора — газ, сьогодні відкачуємо воду, обстежуємо будинки, прилаштовуємо евакуйованих. Інфекційних захворювань на підтоплених територіях немає.

Яких збитків завдала стихія?

— Вінницькій області виділено 57,3 мільйона гривень на ліквідацію. Це умовна цифра. На момент подачі документів половина будівель була під водою. А зараз на перший погляд будинок нібито зовні цілий, а фактично — аварійний і непридатний для проживання.

Підтоплення городів, теплиць та сільгоспугідь завдало збитків майже на 8 мільйонів гривень.

Чи винне керівництво Новодністровської ГЕС у тому, що не повідомили про реальні масштаби підтоплення?

— Спочатку було повідомлення по телебаченню, потім ходили по людях, евакуйовували їх. Багато хто категорично відмовлялися покидати свої будинки. Було як? Тут підтоплює, а тут люди весілля гуляють.

Ми попереджали, що можемо прогнозувати підйом води лише на найближчих 2 години. Щоб володіти ситуацією, змушені були посадити на ГЕС двох своїх людей і тримати з ними постійний зв"язок по скиду води.

У мене також є питання до Новодністровської ГЕС. Але фахову оцінку діям менеджементу станції дасть комісія.

Чи були випадки мародерства?

— Жодного. Лише в одного керівника підприємства вкрали 35 тисяч гривень, які він тримав у сейфі на роботі. І ще в одному випадку зловмисники залізли в будинок через горище і викрали дублянку і куртку.

У місці розмиву складу отрутохімікатів у Могилеві концентрація гербіцидів у воді перевищувала допустиму норму в 12 разів. Це небезпечно?

— Там працювали відповідні служби, працівники МНС. Прецедент був, але без наслідків.

Кажуть, губернатор у зону стихійного лиха не навідався.

— У середині тижня він перервав свою відпустку і вийшов на роботу. Він постійно володів ситуацією.

Яка найбільша проблема була під час ліквідації стихії?

— Психологічна. Треба було розвіювати чутки. Бо 1999 року в Могилеві-Подільському хтось розпустив чутки, що піднімається вода, і люди почали тікати на гору. Тоді в тисняві померло чотири людини.

Ще проблема — система оповіщення населення в таких ситуаціях. Бо в Могилеві немає ефірного телебачення. Люди залишилися відірваними від інформації. "Київстар" теж глюкнув. Найближчим часом ми проведемо розширену нараду з питань цивільного захисту населення.

Зараз ви читаєте новину «Двоє вінничан стежили за скидом води Новодністровською ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути