вівторок, 26 лютого 2008 17:27

Цукрозаводи зі старим обладнанням доведеться перепрофілювати

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Василь Черній: ”Продукти, зібрані у приватному секторі, Європа вживати не буде”
Заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Василь Черній: ”Продукти, зібрані у приватному секторі, Європа вживати не буде”

5 лютого Генеральна рада Світової організації торгівлі ухвалила прийняти до своїх лав Україну. Як це вплине на виробників Вінниччини, пояснює заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Василь Черній, 48 років.

— Однозначно, побільшає імпортної продукції, — каже Василь Васильович. — Зараз ми радіємо, що в магазинах 90 відсотків товарів вітчизняного виробництва. При вступі до СОТ ця пропорція зміниться.

Які галузі економіки Вінниччини можуть постраждати?

— Конкуренцію не витримає буряковий цукор. Це за радянських часів ми забезпечували СРСР цукром, виробляли по 800 тисяч тонн за сезон. Тепер нам стільки не потрібно. На складах залишилася половина виробленого торік цукру, понад 150 тисяч тонн.

Обсяги виробництва надалі будуть скорочуватися. Зі вступом до СОТ залишаться тільки сучасні заводи, які зможуть витримати конкуренцію з тростинним цукром. Інші доведеться перепрофілювати.

Які галузі виробництва виграють від вступу до СОТ?

— Ті, що підготуються — пройдуть ліцензування, сертифікацію, доведуть якість продукції. Продукти, зібрані у приватному секторі, Європа вживати не буде.

Уже всі молокозаводи зрозуміли — доведеться будувати свої ферми, щоб було звідки брати сировину. Нині в Томашпільському районі зводять комплекс на дев"ять тисяч корів. Держава обіцяє дотувати виробників сільгосппродукції.

Чи після вступу до СОТ будемо їздити на біопаливі?

— У Європі це практикують, але в нас немає законодавчої бази для його використання. Думаю, закони не приймають через потужне лобі нафтовиків у парламенті.

Торік змушені були 90 відсотків вирощеного на Вінниччині ріпаку продати за кордон. Це не правильно. Цього року засіяли 137 тисяч гектарів озимим ріпаком — утричі більше минулорічних площ.

Зараз ви читаєте новину «Цукрозаводи зі старим обладнанням доведеться перепрофілювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути