пʼятниця, 18 січня 2019 00:55

Вшановуємо пам'ять захисників Донецького аеропорту

16 січня Україна вшановує пам'ять захисників Донецького аеро­порту. 242 дні військові й добровольці обороняли його від російських загарбників. Позиції утримували з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015-го.

Бійці захищали ДАП, щоб Росія не могла скористатися злітною смугою й перекинути літаками війська.

Під обстрілами будівлі Донецького ­аеропорту руйнувались. У грудні ­2014-го завалився старий термінал, а 13 січня 2015 року — диспетчерська вежа.

— Бути в падаючій башті й розуміти, що вплинути ні на що не можеш — дуже страшно, — каже Денис Кліщевський, боєць 93-ї бригади Холодний Яр. — Коли танк обстрілює прямою наводкою — моторошно, підкидає на півмет­ра — і купа поранених.

— Відчуття наближення якогось кінця за час перебування в аеропорту у мене було кілька разів. Особливо — коли впала диспетчерська. Ми стискали зуби, підкочувалися під стіну і прощалися один з одним. Обіймалися і чекали того останнього пострілу, — додає боєць.

ДАП обороняли десантники, спецпризначенці, бійці механізованих і танкових бригад, добровольці з полку "Дніпро-1" та "Правого сектора".

Бойовики змогли витіснити українських захисників з аеропорту 22 січня 2015 року. Вони підірвали новий термінал, де ще залишалась українська залога. Перекриття обвалилося на кіборгів.

Уцілілі бійці вийшли з терміналу, але багато поранених і контужених потрапили у російський полон.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули 200 військових, біля тисячі поранено.

— Для всіх українців оборона Донецького аеропорту стала символом стійкості та незламності духу наших захисників. Недарма їх назвали кіборгами, — каже президент Петро Порошенко, 53 роки.

Зараз ви читаєте новину «Вшановуємо пам'ять захисників Донецького аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути