Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2010 09:57

"Влада будує феодальну державу, де ми будемо рабами"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Під стіни Верховної Ради 18 листопада прийшли близько п’яти тисяч підприємців
Під стіни Верховної Ради 18 листопада прийшли близько п’яти тисяч підприємців

"Ми набрали варених яєць, бутербродів, закрутку привезли", — розповідають у четвер вранці двоє працівниць Чернігівського речового ринку. Тримають великі пакети з продуктами. Підходять до паркану Верховної Ради. Там збираються понад 5 тис. підприємців на мітинг проти прийняття Податкового кодексу. Протестують третій день.

Неподалік Маріїнського парку розбили два великі намети. У них ночують.

— Вночі було холодно, але в нас там обігрівач, — Володимир із Житомира одягає чорні рукавиці.

Біля намету — пластиковий стіл. Підприємці пишуть на аркуші свої прізвища — реєструються. Аби було зрозуміло, скільки людей і звідки приїхали.

Жан Фурман, 42 роки, торгує взуттям на Володимирському ринку в Києві. Каже, якщо влада не захоче слухати бізнесменів, то вони підуть до президента:

— З понеділка збираємося йти туди цілими колонами. Треба, щоб Янукович ветував цей закон. Бо якщо приймуть Податковий кодекс, я закриюся, бо не зможу платити такі податки. Всі гроші в олігархів. Народ збіднів, нічого не купує, ми й так заробляємо копійки.

Повз нього проходять десятки людей із плакатами. Кричать:

— Ганьба! Геть Азарова!

38-річна Галина Волошина із Тернопільського ринку, яка торгує хлібом, говорить, що приїхала до столиці машиною із п'ятьма підприємцями:

— Будемо стояти до останнього. Якщо нас не захочуть слухати, будемо брати Раду штурмом. А що нам робити? У нас діти, сім'ї.

Біля неї — група людей із київського ринку Юність. Один із чоловіків долучається до розмови:

— Влада будує феодальну державу. Депутати будуть васалами, а ми — рабами.

Час від часу до сцени, що перед людьми, підходять лідери профспілок. Повідомляють, що коаліційні поправки Верховна Рада голосує, а опозиційні провалює. Люди починають кричати:

— Владу геть!

До натовпу підходить Роман Романенко, 58 років, із Донецька:

— Я не предприниматель, но приехал посмотреть, что здесь творится. Я из Партии регионов. Мне когда-то Янукович визитку дал, поэтому я приехал посмотреть, что он тут делает. В Донецке у нас люди в нем уже разочарованы. Вижу, что и здесь полный беспредел. Предприниматели наши тоже в непростой ситуации, но молчат. Еще верят.

Вздовж паркану, який відділяє людей від Верховної Ради, стоять  міліціонери. На подвір'ї біля будівлі — кілька десятків "беркутівців". У парку поряд — 10 міліцейських автобусів. Дорогу біля Ради не перекривають.

У цей час "бютівці" Олександр Сочка та Михайло Волинець заносять до парламенту чотири алюмінієві відра з написом "Депутатам ВРУ від зажравшихся підприємців", "Азарову на пенсію".

Відра наповнені копійками — по 1, 2, 10, 25 та 50 коп. Ці гроші підприємці збирали на вулиці три дні.

Біля трибуни і в президії стають близько 20 "регіоналів". "Бютівці" розкладають на свої робочі місця посередині зали плакати "Тігіпко, де податкові канікули?", "Ні податковому терору".

О 10.00 до сесійної зали заходить спікер 54-річний Володимир Литвин. Реєструються 384 нардепи. Литвин оголошує, що опозиція просить слова. До трибуни йде лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. Зачитує лист-ультиматум підприємців. Ті вимагають зняти з розгляду Податковий кодекс, а у разі його прийняття — президенту накласти вето і відправити у відставку авторів кодексу. Інакше підприємці проводитимуть безстрокові страйки.

"Бютівці" Роман Забзалюк, Андрій Павловський, Сергій Сас та Василь Кравчук висипають із відер копійки на стіл ложі уряду. Там у цей час сидять члени Кабміну. Хтось кидає в "бютівців" томом Податкового кодексу. Влучає в Олександра Дубового. Розсікає йому брову. Декілька "регіоналів" підбігають до "бютівців" і починають їх штурхати.

Штовханина триває кілька хвилин. Депутати розходяться по місцях. Двоє прибиральниць згрібають монети і виносять із зали.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пропонує працювати без перерви до завершення ухвалення кодексу. За голосують 251 нардеп. Перед розглядом кодексу призначають "литвинівця" Валерія Баранова головою Бюджетного комітету. Його попередника Миколу Деркача — заступником голови Комітету з питань будівництва.

О 10.15 беруться за Податковий кодекс. У залі не більше як 150 депутатів — переважно це представники більшості. Голосують за сьомий розділ, яким відміняють транспортний збір і вводять податок на літаки, яхти і вертольоти.

— Та скільки їх у нас, — каже у кулуарах "бютівець" 47-річний Сергій Терьохін. — Не так багато. З точки зору соціальної справедливості звучить красиво. Але економічної ефективності — копійка до бюджету.

У залі депутати приймають 12-й розділ, яким вводять податок на нерухоме майно. Домовляються, що перед ухваленням кодексу в цілому уточнять, яку нерухомість оподатковуватимуть. Потім збільшують удвічі ставки податку на земельні ділянки.

Податківцям дозволили забирати в бізнесу майно без рішення суду

Народний депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна, 46 років, називає п'ять пунктів незадоволення підприємців Податковим кодексом:

1. Через ліквідацію моделі спрощеної системи оподаткування втрачають найголовніше — спрощення. Нав'язують повний облік. Підприємець має кожну продажу фіксувати, а не робити підсумок доходу за день.

2. Введення касових апаратів. За ним стоїть величезний обсяг робіт з обліку. Щоб касовий апарат мав фіскальну функцію, треба ввести в нього товарні запаси з відповідних категорій. Вибиваєш чек — по коду іде ідентифікація з пам'яті. Людина, яка одна працює, торгує на точці, не має складу. Вона щоденно заносить-виносить товар. Тому буде змушена  виконувати вдвічі більше роботи з обліку, ніж сьогодні. Для неї це — додаткова праця. Якщо помиляться при видачі чеків, будуть штрафні санкції.

3. Ставки податку мають бути обґрунтовані до реалій сьогодення. Влада обіцяла ввести мораторій ставки єдиного податку. А насправді її підвищують втричі — з 200 до 600 гривень. Підприємці вважають, що ставка має залишитися на рівні 200 гривень для тих, у кого рівень обсягу доходу не перевищує 500 тисяч гривень. Для тих підприємців, у кого від 500 тисяч до мільйона, ставка має бути від 200 до 400 гривень.

4. Кожен українець буде змушений платити за товар на 20–30 відсотків більше, ніж зараз. Бо підвищення податків потягне за собою підвищення цін на товари.

5. Не відомо, яке буде адміністрування податків. Одним з розділів надають надзвичайні додаткові повноваження для податкової. Інспекторам дозволили забирати в бізнесу майно без рішення суду.

Зараз ви читаєте новину «"Влада будує феодальну державу, де ми будемо рабами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути