четвер, 28 січня 2021 07:55

Від коронавірусу почнуть щеплювати в лютому

25 січня в Україні закінчився суворий карантин, що тривав із 8 числа. Відкрилися торговельні центри, непродовольчі магазини, спортзали, кінотеатри й театри. Кафе, ресторани можуть приймати відвідувачів усередині. Відновили роботу навчальні заклади. У більшості регіонів у школи пішли учні 1–4-х та 11-х класів. Решта займаються за змішаною системою.

— Нам удалося стабілізувати ситуацію й розвантажити медиків, — розповідає міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — Якщо на початку грудня пацієнтів із коронавірусом або з підозрою було майже 29 тисяч на добу, то зараз ця кількість впала до 18,6 тисячі. Серйозний результат.

— Рано говорити про покращення. Минуло кілька днів після завершення локдауну, — каже інфекціо­ніст Сергій ­Федорків, 27 років. — Зараз роблять ­менше тестів на коронавірус. Бо люди стали рідше звертатися за ­допомогою. У найближчі ­місяці захворюваність може вирости. Українці почнуть більше їздити на курорти, подо­рожувати.

27 січня в Україні інфекцію підтвердили у 3726 людей за добу. Вилікувалися 14 250 осіб, померли — 145. З початку пандемії коронавірус виявили у 1 200 833 осіб.

У середині лютого в Україні почнеться вакцинація від коронавірусу, заявили у МОЗ. Найперше щеплення робитимуть медикам, військовим, літнім людям, соціальним працівникам, учителям. Списки мають складати управління охорони здоров'я на місцях.

Вакцину для України закуповуватиме британська організація "Кроун Агентс", за рішенням Кабміну. За послуги братиме 4–5% суми контракту, за інформацією ЗМІ. Частину препарату можемо отримати безкоштовно.

— Чекаємо рішення Фонду доступу до вакцин про виділення нам 200 тисяч доз від компанії "Пфайзер" і німецької фірми "Бітеш", — говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 45 ­років. — Уклали договір на ­закупівлю 1,9 мільйона доз препарату китайської компанії "Сіновак". У першій партії буде 700 тисяч.

В аптеках вакцини можуть з'явитися у другому півріччі, прогнозують медики.

— МОЗ звітує про готовність, але це не так. Пунктів для щеплення немає. Ніхто не розуміє, де зберігати вакцину "Пфайзер", яка потребу мінус 70 градусів, — каже медичний директор сервісу DocRadar, міністр охорони здоров'я 2014 року Олег ­Мусій, 55 років. — Середина лютого — нереальний термін. Під питанням і березень. Бо препарат треба спершу зареєструвати. Без цього його ніхто застосовувати не буде. Масова вакцинація займе від пів року до року.

— У нас щеплюють насамперед медиків, які контактують з інфікованими. Також співробітників реанімацій, відділень швидкої допомоги, соціальних працівників, — розповідає про досвід вакцинації у Литві Едвінас Ашокліс, директор Центру первинної медичної допомоги міста Утена.

— Лікарям радили робити щеплення в поліклініках, амбулаторіях або медпунктах. Але такі приміщення не пристосовані до напливу людей. Ми використали спортивний зал з окремими входами й виходами. Спершу пацієнти заповнювали документацію, давали письмову згоду. Потім їм робили уколи. Якщо за 20 хвилин усе в нормі, можуть іти додому й чекати наступної дози.

Вакцина давала побічні ефекти. У двох людей піднімалася температура, ще у двох був пронос. У мене боліла рука.

У Литві використовують вакцину "Пфайзер". Щепили майже 58,6 тис. осіб із грудня.

Зараз ви читаєте новину «Від коронавірусу почнуть щеплювати в лютому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути