вівторок, 25 вересня 2018 07:55

Україна прорвала російську блокаду Азовського моря

23 вересня в Азовське море зайшли два українські кораб­лі — пошуково-рятувальний "Донбас" та морський буксир "Корець". Це перші судна Військово-морських сил, які з 2014 року пройшли через Керченську протоку.

20 вересня кораблі вирушили з Одеси до Бердянська Запорізької області. Там стануть основою для військово-морської бази на Азовському морі.

Ситуація в регіоні загострилась у квітні 2018-го. Російські прикордонники почали затримувати торгові судна, які йдуть у порти Маріуполя та Бердянська. Зупинили 240 кораблів. На 30% знизився товарообіг українських портів.

Улітку Чорноморський флот РФ провів кілька військових навчань за 15 км від українського узбережжя. Росіяни заявили, що керуються договором між Україною та РФ 2003 року про кордон на Азовському морі. За ним воно є внутрішнім для двох ­країн.

— Це, напевно, перший випадок, коли наші Військово-морські сили почали не просто реагувати на дії росіян, а самі задавати тон, — каже 27-річний Тарас Чмут, голова правління Українського мілітарного центру. — Раніше наша позиція була пасивна. Тепер Москва має думати, який крок робити і як на нього відповімо ми.

Біля Керченської протоки судна супроводжував літак-розвідник США.

— Перехід через Керченську протоку відбувався у складній обстановці, — зазначають у ВМС України. — На Чорному морі українські кораблі супроводжував російський розвідувальний корабель "Приазов'я" й прикордонні сторожові "Аметист" та "Дон". У протоці задіяли більш як 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни-агресора облітали наші кораблі на гранично низьких висотах.

В Азовському морі українські судна зустріли броньовані артилерійські катери "Кременчук" і "Лубни". Їх перекинули туди автотрейлерами раніше.

— Розпочата операція флоту — зухвала, цікава і вдала на початковому етапі, — говорить політичний експерт Ігор Тишкевич, 43 роки. — Вихід кораблів у море змусив росіян нервувати. Всі доступні аналізу варіанти дій у відповідь призводять до ймовірних негативних наслідків.

Україна на Азовському морі до кінця року сформує військово-морську базу. Перекинуть її з Миколаєва. Із часом створять катерний ­дивізіон із можливістю розгортання сил і засобів.

— Росіяни зараз відпрацьовують виправдальну методичку: "Та це старі корита, які ні на що не здатні", — продовжує Тарас Чмут. — Так, старі. Однак "Донбас" іде на Азовське море, щоб стати центром, навколо якого розбудується військово-морська база. Там розмістять штаб, житлові приміщення, камбуз, оперативний відділ і подібні структури. Він не ходитиме в море. Проте на пару років замінить ту частину інфраструктури, яку з часом побудуємо на суші. "Корець" супроводжує "Донбас" та убезпечує від нештатних чи аварійних ситуацій.

— Росія завела в Чорне море п'ять військових кораблів, включаючи ракетні корвети Каспійської флотилії з "Іскандерами" на борту, — каже 53-річний Степан Полторак, міністр оборони України. — Готові перекинути туди ще бойові судна. Ми поки не можемо протистояти РФ, але нарощуємо сили.

Зараз ви читаєте новину «Україна прорвала російську блокаду Азовського моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути