пʼятниця, 03 грудня 2010 09:45

Україна була островом, а Білорусь — морем

Автор: фото з сайту www.liveinternet.ru
  Щоб дістати з бурштину доісторичних комах, його розчиняють у хлороформі
Щоб дістати з бурштину доісторичних комах, його розчиняють у хлороформі

Майже 100 видів прадавніх рослин, комах і грибів знайшли вчені в індійському бурштині. Дослідники викопали його у штаті Гуджарат на заході Індії. Із 150 кг бурштину видобули 700 комах.

— Застиглій смолі дерев 50 мільйонів років, — говорить Йєс Руст, керівник дослідницької групи, професор Боннського університету в Німеччині. — Вона добре розчиняється в хлороформі. Тому ми опускали камінці в розчинник й діставали рослини чи комах неушкодженими. Це однаково, що знайти не кістки динозавра, а його цілого.

Науковці виявили багато спільного між доісторичними знахідками і сучасними азійськими та європейськими видами.

— Індійська плита разом із Мадагаскаром відокремилася від Африки приблизно 160 мільйонів років тому. Через 70 мільйонів років вони розділилися, й Індійська плита почала рухатися в бік Азії. Потім унаслідок зіткнення утворилися гори Гімалаї. Ймовірно, доти тварини жили на островах. Пересувалися перешийками суходолу.

В Україні поклади бурштину знайшли на Рівненщині. В землі його ще залишається 1400 т. Щороку державне підприємство видобуває 2 т цієї смоли, браконьєри — 16–18 т. Вона буває білою, жовтою, червонястою і коричневою. Рідко трапляється бурштин синьої, чорної, сірої, зеленої барв. Зазвичай містять застигле листя та комах.

Рівненському бурштину приблизно 40 млн років. Тоді північна Україна була островом, а Білорусь і Польща — морем. Українські вчені збирають колекцію каміння із вкрапленнями. Виявили кількадесят невідомих досі комах і павуків. Сподіваються знайти у бурштині кількасот.

Зараз ви читаєте новину «Україна була островом, а Білорусь — морем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути