Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 07:15

У вересні відбудеться Свято земляцтв України

Кияни-вихідці із різних областей України в суботу зібралися біля арки Дружби народів на громадсько-творчу акцію "Земляцтва України — рідній столиці".

— Нікому мій поганий настрій не потрібен, — 67-річний Микола Жулинський поправляє вишиванку під сірим піджаком. Він президент міжнародної громадської організації "Волинське братство". — Я людина оптимістична. Можливо, це від мого батька передалося. Йому 14 квітня виповнилося 100 років. Тато пройшов три німецькі концтабори, полон, але зберіг силу духу. Я його не раз запитую, в чому секрет довголіття. Батько відповідає: "Коли моя мама помирала, мені було 12 років, вона просила Божу Матір, щоби мене зберегла. Я під її опікою". Бачите, людина набула віру, — підносить вгору руки. — А народ, який не має віри — не має перспективи.

На сцені біля арки звучать сурми. Микола Жулинський поспішає на сцену. Мимохідь обіймається з Неонілою Струк, гендиректором видавничого центру "Світ Успіху".

— Я з усіма землячу. Кияни швидко забувають, звідки приїхали до Києва, — жартує.

62-річний Михайло Галич, віце-президент Луганського земляцтва, роздає біля намету буклети про малу батьківщину.

— У мене поважна посада — координатор усіх земляцтв. Як король усія України, — жартує. — Раду земляцтв утворили 2000 року. До неї увійшли 27 земляцьких товариств. Не за вказівкою президента чи Верховної Ради.

Галич вітається із Геннадієм Дерев"янчуком, 50 років, виконавчим директором Львівського товариства.

— Тут жодної політики — земля нас об"єднує, — каже Дерев"янчук. — Ми започаткували акцію "Земляки, єднаймо Україну". До 20 вересня — до Свята земляцтв України — завершимо макет символічної мапи. Кожне земляцтво вкладе в неї капсули з рідною землею.

До намету Львівського товариства підходить Богдан Макуц, заслужений майстер спорту зі спортивної гімнастики, олімпійський чемпіон 1980-го.

— Ніколи не думав переїжджати зі Львова, доки у 1990-му не відчув, що не маю потрібного плацдарму для роботи, — говорить. — Тепер у Київ закоханий, але Львів любив і люблю. Буваю там раз на два місяці. Батькам уже по 80 років. Їх спасає город. Коли помагаю траву косити чи картоплю копати, то не встигаю за ними.

У Львівському земляцтві Макуц із 2002-го.

— Нині познайомився з жіночкою, яка працює в медичному центрі, — веде далі. — Я людина спорту, отримував немалі навантаження. Тепер можу до неї звернутися, коли матиму якісь проблеми з хрящами чи суглобами. Недавно подзвонив Ігор Коробчинський, віце-президент Української федерації гімнастики. Каже: "Богдане, в маленької дитини пневмонія". Сконтактувався зі своїми знайомими лікарями-земляками — і врятували.

Накрапає дощ. Сильний вітер перекидає намет Дніпропетровського земляцтва. Кілька чоловіків піднімають розкидані книжки.

— Коли сталася Скнилівська трагедія, Роман Лучко з Інституту травматології та ортопедії допоміг із апаратами Костюка й десять днів разом із Анатолієм Никифоровичем (автором винаходу. — "ГПУ") безкоштовно лікували людей у Львові, — додає Геннадій Дерев"янчук.

У Львівському товаристві майже тисяча членів. Із 1999 року його очолює Іван Васюник, віце-прем"єр-міністр України. Вступний внесок становить 500 грн. Щорічний членський внесок — 120 грн. В Одеське земляцтво можна записатися за 20 грн.

Зараз ви читаєте новину «У вересні відбудеться Свято земляцтв України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути