пʼятниця, 18 березня 2011 08:15

У початківця тремтять повіки

Багато фахівців і наркоманів наркотичну залежність називають невиліковною. Чи справді це так, говоримо з лікарем-наркологом із Черкас 33-річним Миколою Дриженком.

Можна позбутися наркотичної залежності?

— Усі колишні наркомани не можуть остаточно позбутися психологічної залежності. Вони все життя в голові прокручують відчуття ейфорії від наркотиків. Відчуття абсолютного щастя, блаженства закарбовується в пам'яті. Ті образи залишаються назавжди. Але наркоман може повернутися до нормального життя.

Чим відрізняється наркотична залежність від алкогольної?

— Фактично нічим. Принцип дії алкоголю і наркотиків полягає в пошуку штучного задоволення. І те, й інше стимулює вироблення організмом ендорфіну — гормона щастя. Після наркотику настає відчуття задоволення, проблеми відходять на другий план. Дехто іронізує, мовляв: п'ють усі, але алкоголіками стають 5–8 відсотків. І це правильно. Бо кількість того гормона при сп'янінні й вживанні героїну неспівмірна.

Це хвороба чи брак сили волі?

— І те, й інше. Більшість наркоманів не хочуть лікуватися. Людина усвідомлює, що руйнує життя. Але не може змиритися з думкою, що зникне задоволення від наркотиків. Не бачить іншої радості, життя без наркотиків стає нецікаве. Той ендорфін, який інші отримують від спілкування, роботи, у наркозалежних не виробляється. Життя стає безрадісне.

Які перші ознаки, що людина почала вживати наркотики?

— Стає замкнутою, з'являються нові друзі із сумнівною поведінкою. Шкіра чухається, очі стають червоними, на щоках лопають капіляри. Вночі мучить безсоння, а вдень — сонливість. Починають тремтіти повіки. Часто без причини змінюється настрій.

Які найстрашніші наслідки для організму?

— СНІД, гепатит, зараження крові, серцево-судинні хвороби. У кінцівках утворюються тромби судин, починають гнити ноги, руки. Йде повна деградація, розумова відсталість.

Чи є межа, після якої немає вороття?

— Є колишні наркомани з 20-літнім стажем, які живуть нормальним життям. Але чим довше залежна людина вживає наркотики, тим важче щось змінити. З кожною дозою руйнується мозок, страждають внутрішні органи, зникає бажання щось змінювати.

Зараз ви читаєте новину «У початківця тремтять повіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути