понеділок, 26 березня 2007 18:09

Тропічних метеликів продають по 100 гривень

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Біолог тернопільського квіткового салону ”Ігор” Надія Смолій тримає на руках тропічних метеликів Папіліо Руманзовіа (Papilio rumanzoviа). Комах продають у коробочках разом з букетами квітів
Біолог тернопільського квіткового салону ”Ігор” Надія Смолій тримає на руках тропічних метеликів Папіліо Руманзовіа (Papilio rumanzoviа). Комах продають у коробочках разом з букетами квітів

У тернопільському салоні квітів "Ігор" продають букети, прикрашені живими тропічними метеликами. Комах упаковують у спеціальні святкові коробки з віконцями. Коштує такий подарунок 100–125 грн. За квіти платити треба окремо, від 5 до 600 грн.

— Зазвичай люди спочатку не вірять, що метелики живі, — розповідає біолог салону "Ігор" Надія Смолій, 38 років.— Насамперед у захваті від такого діти. Звісно, це швидше емоційний подарунок, аніж практичний. Можна влаштувати навіть метеликовий феєрверк. Тоді з коробочки вилітає 12–20 або навіть 100 комах.

Такого в Тернополі поки що не замовляли.

Метеликів для салону купують у столиці. У зимовому саду Київського зоопарку їх розводить подружжя Закуркіних. Є метелики з розмахом крил понад 20 см. Це — Атакус атлас (Attacus Atlas). Він — найкрупніший у світі.

Найменший, який замовляють тернополяни — Папіліо демолеус (Papilio Demoleus). У цього розмах крил — 5–7 см.

Усі комахи яскраві та вкриті перламутровим пилком. У візерунках на крилах — синій, жовтий, зелений, червоний кольори. Здебільшого це види, батьківщина яких Філіппіни або Малайзія.

— Щойно вилуплених метеликів передають із Києва в спеціальних теплих конвертах, щоб не змерзли, — каже біолог. — Крім тернополян, у нас уже купували жителі Львова, Івано-Франківська, Чернівців.

Працює салон тільки за попередніми замовленнями. Це через недовге життя метеликів. Товарний вигляд комаха має три-чотири дні, а загалом прожити в квартирі може близько місяця. Її рекомендують підгодовувати медом, розведеним у воді.

Перший раз потрібно посадити на тарілочку, потім метелик сам знаходитиме їжу.

Тропічні метелики набагато спокійніші за ті, які живуть у наших краях. Вони не бояться людей, сідають на руки чи плечі. Що більший метелик, то менш він активний.

— Тримати їх краще в скляній посудині, бо, літаючи по кімнаті, комаха може поранитися. Брати в руки бажано за черевце, щоб не зламати крила, — радить Надія Смолій.

Коли комахи помирають, їх розправляють і засушують. Ставлять у рамочки. Таке колекціонування доволі популярне.

Дарують метеликів як символ кохання. Існує повір"я, що вони підносять бажання людини на небеса, і воно обов"язково здійснюється.

Зараз ви читаєте новину «Тропічних метеликів продають по 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути