вівторок, 30 жовтня 2007 07:06

Тріснула гребля Кременчуцької ГЕС

У Кременчуці на Полтавщині дістатися автомобілем на інший бік Дніпра можна в об"їзд за 20 км від міста через дамбу Кременчуцької гідроелектростанції в селищі Власівка Кіровоградської області. Нині в області ремонтують єдиний міст.

Дамба розташована вище по течії річки від Кременчука. Вона не розрахована на велике навантаження. Тож вантажівки пустили через найближчі мости в Черкасах і Дніпродзержинську Дніпропетровської області, за 100 км від Кременчука.

Потік транспорту через Світловодськ збільшився в 4–5 разів.

— Ми з чоловіком кожного тижня їздимо по тій дамбі, — каже пенсіонерка з Кременчука Олена Коновал, 61 рік. — Знайомий нам сказав, що її теж можуть закрити на ремонт, бо десь пішли тріщини.

Головний інженер ГЕС Віктор Хижняк, 69 років, запевняє, що гребля у відмінному стані:

— Вантажівки та легковий транспорт нас не хвилюють, бо вони на дамбу не впливають. Опори під балками у відмінному стані, ми їх постійно обстежуємо. З обох боків шлюзу ми поклали "лежачих поліцейських", це змушує водіїв призупинятися.

— На дамбі в плачевному стані тільки дорожнє полотно. У міста немає коштів на його відновлення, — пояснює заступник міського голови Світловодська Роман Петров, 43 роки. — Зараз суттєво загострилася проблема мостового переходу. У кінці дамби між греблею ГЕС і містом є мостовий перехід через шлюз. До його нижньої частини підвішений санітарно-технічний перехід. Це бетонний короб, усередині якого проходять труби водозабезпечення міста. Його збудували разом із ГЕС. Протягом останніх 20 років труби постійно проривали. Узимку вода потрапляла на плити-перекриття. Через це бетон практично зруйнований.

Петров каже, що нині інтенсивність руху збільшилася, зросла вібрація. Тому виникають обвали плит. Невеликий фрагмент плити нещодавно впав на палубу пасажирського теплоходу "Генерал Лавриненко", що пропливав під шлюзом.

— Обвал конструкцій може статися в будь-який момент, — прогнозує чиновник.  — Там повністю прогнила арматура та підпори плит.

Цього року харківська наукова фірма "Акваком" провела спеціальні дослідження та розробила проект реконструкції переходу. З держбюджету на ремонт виділили 299 тис. грн — третину від необхідних 960 тис. Місто виділило 100 тис. грн. Роботи почнуть із наступного тижня.

— Але це не врятує ситуації, бо потрібно терміново проводити роботи з реконструкції сантехнічного переходу, — каже Петров.

Міст через Дніпро в Кременчуці обіцяють відремонтувати до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Тріснула гребля Кременчуцької ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути