вівторок, 03 листопада 2009 07:23

"То не свинячий грип. То тиф"

"То не свинячий грип. То тиф"

Івано-Франківська область — одна із трьох, де зафіксували найбільше смертей від вірусної пневмонії.

45-річна Галина Кравчук працює на центральному продуктовому ринку. Продає овочі та фрукти, вирощені на власному городі в селі Угринів Тисменицького району. Каже, ще ніколи не купували стільки часнику:

— Два ящики по 25 кілограмів продала за день. Люди панікують і купують усе, що може їх урятувати від грипу чи простуди. У моєї подружки всі лимони розкупили за день, а вона мала чотири ящики. Ще беруть мед і цибулю.

Біля аптеки, через дорогу від базару, люди обговорюють епідеміологічну ситуацію, голосно сваряться.

— То вже шоста аптека, в яку заходжу за пов"язкою і де мені відказують, що нема, — нервує жінка пенсійного віку в жовтій болоньєвій куртці. — Ну як до такого можна було допустити? Вони добре знали, яке лихо суне на нас, і тако зовсім ніяких не вжити заходів — ні пов"язок, ні антивірусних препаратів! Як той свинячий грип пережити?

— Та то не свинячий грип, — перебиває її перехожа в чорному плащі. Рота й носа прикриває шарфом. — Розказують, що то тиф, і пішов він із Тернополя. Там десь розкопали кладовище, де були захоронені померлі на цю хворобу в часи війни. Тепер там велися роботи, бо якийсь магнат надумав на цвинтарі будувати собі дім. Ну от, тільки розрили, й одразу та біда вийшла. Четверо будівельників померли, а та пошесть із тифу пішла на всі західні області.

— Дурня це все, нема такого тифу, що легені палить! — заперечує чоловік років 35.

Страшно: шофери в масках, стоячих не беруть, кругом переполох

Багато людей поспішають із дорожніми сумками до автобусних кас. 47-річна Марія Чорнова приїхала із Закарпаття в гості до сестри. Повернутися додому маршруткою не може.

— Прийшла на п"ятничний ранішній рейс, а білети, кажуть, ще у вівторок розібрали. Страшно: шофери в масках, стоячих не беруть, кругом переполох. Мабуть, прийдеться в сестри ще трохи пожити.

Міська влада заспокоює людей.

— Ми тримаємо ситуацію під контролем, — запевняє мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, 46 років. — Домовилися про гуманітарну допомогу у вигляді антивірусних засобів та пов"язок у Польщі й Прибалтиці, так що вже з понеділка в аптеках можна буде придбати все необхідне. Ведемо переговори з дирекцією ринків, аби вони були закриті. Ситуація в місті стабільна.

Від вірусу на Івано-Франківщині померло 10 людей. Понад 30 тис. прикарпатців зверталися по допомогу до медиків. У реанімації на штучній вентиляції легенів перебувають 44 тяжко хворих, із них п"ять вагітних та семеро дітей до 14 років.

Зараз ви читаєте новину «"То не свинячий грип. То тиф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути