середа, 20 лютого 2008 07:02

Сумські чорнобильці оголосили голодування

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Проти закриття лікарні протестують (зліва направо) Шульгіна Світлана, 70 років, Тржтинська  Анна, 47 років, Житник Володимир, 59 років, Леунов Ігор, 43 роки, Фоменко Сергій, 48 років. Позаду — група підтримки
Проти закриття лікарні протестують (зліва направо) Шульгіна Світлана, 70 років, Тржтинська Анна, 47 років, Житник Володимир, 59 років, Леунов Ігор, 43 роки, Фоменко Сергій, 48 років. Позаду — група підтримки

Минулої п"ятниці в Сумах дев"ять чорнобильців оголосили безстрокове голодування. Біля реабілітаційного Центру для потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС вони протестують проти закриття стаціонару та поліклініки.

Реабілітаційний центр створили на Сумщині відразу після Чорнобильської катастрофи. Тоді в область прибуло багато ліквідаторів із сім"ями та переселенців із забруднених територій. Нині їх у місті 17 тис. У центрі чорнобильці проходили обстеження, профілактичне лікування, отримували безкоштовні ліки.

— До того, що з кожним роком скорочується список безплатних ліків, ми звикли, — каже активіст акції, голова обласного об"єднання "Відродження України" Олександр Симоненко, 47 років. — Але зараз ідеться про скорочення стаціонарного відділення і поліклініки до меж консультаційного центру. Заступник губернатора Зіновій Гузар сказав, що в інших областях рівень турботи про чорнобильців набагато гірший, ніж у нас. Запропонував внести свої пропозиції по скороченню лікарів. Ми проти такої "турботи" про чорнобильців. 15 лютого дев"ять із нас розпочали голодування під стінами центру. Інші підтримують акцію.

16 лютого до голодуючих приїжджав голова облради В"ячеслав Шапошнік. Він запропонував скоротити штат лікарів, залишивши лише консультаційний пункт, або з обласного реабілітаційного центру зробити міський, яким опікувалося б місто. А пацієнтів із районів розподілити по районних лікарнях. Шапошнік запросив чорнобильців на засідання облради 22 лютого і пообіцяв порушити там це питання.

Тим часом люди продовжують голодувати. Акція безстрокова і цілодобова. До президента та Кабміну направили звернення із проханням захистити інвалідів Чорнобиля.

— Спочатку були на вулиці. Та зараз, під час морозів, нам дозволили бути в актовому залі, — говорить Симоненко. — Тут і спимо — на топчанчиках. Але люди що три дні міняються, багато з них — інваліди. Деякі вже потрапили до лікарні з кризами.

Управління охорони здоров"я поширило заяву про те, що скорочення штату лише приведе реабілітаційний центр у відповідність із нормативами Міністерства охорони здоров"я. Заступник начальника управління Надія Лисенко каже, що акції протесту немає. Головний лікар центру пішов у відпустку. А лікарі офіційно пояснювати те, що відбувається, відмовляються. Однак не приховують тривоги із приводу можливого скорочення 20 працівників.

Тим часом до протесту долучилися хворі зі стаціонарного відділення. У неділю вони відмовилися від обіду на знак солідарності з голодуючими.

Зараз ви читаєте новину «Сумські чорнобильці оголосили голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути