вівторок, 16 липня 2019 07:40

Степан Семенюк 79 діб провів у камері смертників

Автор: ФОТО з сайта YOUTUBE.com / TVIRANOK
  Степан Семенюк був одним із керівників Норильського повстання 1953 року в таборі Горлаг. Воно тривало 61 день
Степан Семенюк був одним із керівників Норильського повстання 1953 року в таборі Горлаг. Воно тривало 61 день

У польському місті Зелена Гура 12 липня помер 99-річний Степан ­Семенюк. Був одним з організаторів Української повстанської армії на Волині.

— Степан Васильович належить до покоління тих учасників національно-визвольних змагань, які діяли всупереч обставинам. Вони не говорили нічого зайвого, мовчки робили свою справу. На вівтар Батьківщини Семенюк поклав усе своє життя, — писав про нього політв'язень і літературний критик Євген Сверстюк.

Справжнє прізвище Степана Васильовича — Драницький. Народився у багатодітній родині в селі Гаразджа поблизу Луцька. 1938 року став членом Організації українських націоналістів, отримав позивний "Федько". Закінчив учительські курси, викладав у школі історію. Під час Другої світової війни був провідником ОУН у Луцькому районі.

9 вересня 1944 року його заарештував НКВС. При собі мав документи на прізвище Семенюк. Був засуджений до розстрілу. 79 діб провів у камері смертників. Потім вирок замінили на 20 років таборів ГУЛАГу.

— Дивне створіння — людина. Чекає на страту, а мислить і мріє, якою вільною державою буде Україна. I сни сняться — смачні обіди і вечері, — писав у спогадах Степан Семенюк.

1953-го він став одним із керівників Норильського повстання в таборі Горлагу. Воно тривало 61 день. За офіційними даними, тоді загинули 150 людей. За два роки Семенюка депортували до Польщі відбувати решту терміну. Після звільнення залишився працювати там на будівництві. Отримав житло у місті Зелена Гура, одружився. Останні роки мешкав у будинку для літніх.

Зараз ви читаєте новину «Степан Семенюк 79 діб провів у камері смертників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути