Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 08:24

"Спецслужби перевіряють наше сміття"

Автор: фото: Олександр СКАЛИГА
  Письменники Марина та Юрій Ноги
Письменники Марина та Юрій Ноги

За квартирою подружжя письменників Марини та Юрія Ногів другий тиждень стежать спецслужби. Їх підозрюють у причетності до тероризму.

— Ти не боїшся нам дзвонити? — питає 37-річний Юрій, коли набираю його новий номер мобільного. Попередні в них вилучили під час обшуку 10 січня. — Нас уже слухають. У мене "Нокіа", привезений з Іспанії, він починає пікать, коли хтось третій підключається до розмови.

Марина та Юрій мешкають у двокімнатці в місті Бориспіль Київської області. Новорічні та Різдвяні свята провели в Запоріжжі — у батьків Марини. Міліціонери підозрюють, що подружжя причетне до пошкодження пам'ятника Сталіну в цьому місті.

— Добре, хоч підписку про невиїзд у нас не взяли, бо ми працюємо в Києві, — слухавку бере 34-річна Марина. — Але за нами постійно стежать. Під вікнами квартири цілодобово чергують дві машини — синій "опель" і "рено" кольору кави з молоком. Ми вже скоро до них вітатися почнемо. Риються в нашому непотребі. За 35 метрів від будинку стоїть бак. Коли Юрко йде викидати сміття, одна з машин вирушає слідом за ним. А потім чоловік з авто витягає пакет і перевіряє його.

— Стежити за нами почали 9 січня, коли ми повернулися із Запоріжжя. Усю ніч на 10-те під під'їздом і вікнами сиділи якісь чоловіки. Мабуть, чекали, чи ми не почнемо чогось у вікно викидати. А о шостій ранку шестеро оперів підняли нас на ноги, сусідів узяли понятими і провели обшук. Витрусили всі шафи. Кактус вирвали з корінням. Забрали процесор, мобільні телефони, записники, диски, блокноти з віршами, — продовжує. — Потім нас потягли до відділку і випитували, що нам відомо про "Тризуб". Ми патріоти, але до цієї організації ніколи не належали. За результатами обшуку нас перекваліфікували з терористів у свідків. Щоб зняти із себе всі обвинувачення, ми найняли адвоката із Запоріжжя — Дмитра Яму. Судимося.

Подружжя досі не розуміє, чому їх запідозрили у руйнуванні пам'ятника.

— Напевно, тому, що 27 грудня нам телефонував наш знайомий Роман Хмара. — кажуть. —  Запитував, чи ми не їдемо до батьків у гості. Він — "тризубівець". Його пізніше заарештували. Ми познайомилися з ним давно, на семінарі творчої молоді в Ірпені, який проводить міжнародний фонд "Смолоскип". Відтоді підтримуємо стосунки на рівні телефонних розмов, вітаємо одне одного зі святами. Сім'ю знають у літературних колах як поетів. Марина відома під дівочим прізвищем Брацило. Вона — член Спілки письменників, працює редактором журналу "Даша". Юрій — директор молодіжних програм "Смолоскипа" і фестивалю поезії "Молоде вино".

Зараз ви читаєте новину «"Спецслужби перевіряють наше сміття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути