середа, 31 жовтня 2007 07:01

Солдата з братської могили в Естонії перепоховали в Україні

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Труну з прахом українського солдата Степана Хапікала переносять із Пантелеймонівського храму до Алеї слави в Полтаві
Труну з прахом українського солдата Степана Хапікала переносять із Пантелеймонівського храму до Алеї слави в Полтаві

На алеї Слави біля Вічного вогню у Полтаві в неділю перепоховали прах старшого сержанта Степана Хапікала. 24-річним він загинув від поранення через п"ять днів після визволення Таллінна у вересні 1944 року.

Його тіло поклали у братській могилі на пагорбі Тинісмяги в естонській столиці. 27 квітня цього року пам"ятник під супровід протестів демонтували й перенесли на Талліннський військовий цвинтар. Перепоховання солдата ініціювала уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Степан Хапікало народився 1926 року в селі Новий Тагамлик Машівського району на Полтавщині. Його родину репресували в 1929–1933-х роках, а близьких розстріляли. Ці відомості про солдата зібрав пошуковий загін школярів із Нового Тагамлика. Вони з учителями обходили двори чотирьох сіл сільради.

— До нас 20 травня приїхали представники секретаріату уповноваженої, — каже директор школи Тамара Карацюпа, 50 років. — Відомостей про Степана Хапікала в сільській раді не було. Але коли він загинув, похоронка прийшла до нас. Тому він записаний у Книзі Пам"яті села. Оскільки його батьків репресували, хлопець жив по садибах місцевих жителів і ходив до нашої школи.

Перед тим, як труну з прахом солдата привезли до Полтави, з ним прощалися в Новому Тагамлику. У неділю зранку загиблого відспівали в Пантелеймонівському храмі обласного центру.

У Полтаві знайшли чотирьох племінників Хапікала: Володимира й Бориса Хапікалів, Наталію Онойко й Аделаїду Бережну. Останні дві підтримують родинні зв"язки.

— Про Хапікала Степана я давно знала. Мій папа, його двоюрідний брат, розказував про нього, — згадує 61-річна Аделаїда Іллівна. — Ми не знали, де він похований, весь час уважали його безвісти зниклим.

— Сьогодні полтавці приймають на свою землю гідного сина. Він сиротою пішов на війну і віддав найдорожче. Як сказав мені Володимир Хапікало, племінник Степана, "навіть попри те, що я нічого не знав про свого дядька, я вдячний усім за допомогу", — на виступі перед похованням говорить Ніна Карпачова. — Та найкраще було б, щоб праху наших воїнів ніхто не торкнувся такою варварською рукою, як це зробили радикально налаштовані представники деяких владних структур Естонії.

По хвилині мовчання труну опускають у яму.

Олену Варшавську перепоховали в Ізраїлі

З останками Степана Хапікала до Полтави привезли капсулу із землею з могили Олени Варшавської. Вона народилася 3 січня 1925 року, а на війну пішла в 16 років. За це її нагородили орденом Червоної зірки та медаллю "За заслуги". Старшина медичної служби загинула в 19 років під час оборони Таллінна.
В архівах Полтавщини зберігається оригінал запису про її народження у Полтаві в родині Мойсея та Аделі Варшавських, бутафора й віолончелістки Робітничого театру. У Москві знайшовся двоюрідний брат Варшавської Володимир Парнес. Він запевняє, що Олена народилася в Москві. За бажанням єдиного родича, прах дівчини перепоховали в Ізраїлі.

Зараз ви читаєте новину «Солдата з братської могили в Естонії перепоховали в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути