середа, 20 серпня 2008 07:07

Сьогодні ховатимуть Юрія Бедзика

 

Сьогодні об 11.00 в Києві на Байковому цвинтарі ховатимуть письменника Юрія Бедзика. Він помер 19 серпня на 83-му році життя. Два останні місяці хворів на рак підшлункової залози.

— Виріс Юрій Дмитрович у Харкові. У дитинстві жив у будинку "Слово" поруч із класиками української літератури. Малим бавився з уже відомими Миколою Хвильовим, Миколою Кулішем, Ігорем Муратовим, Остапом Вишнею. Бедзик був як міст між культурою розстріляного відродження і теперішньою, — розповідає 71-річний Юрій Каплан, голова Конгресу літераторів України. Юрій Бедзик був його першим заступником. — Він народився в родині Дмитра Бедзика — одного із засновників Спілки селянських письменників "Плуг". 1941-го сім"я евакуйовується у Казахстан. Там Юрій стає курсантом військового училища, а по закінченні йде на фронт. Бере участь у форсуванні Дніпра, звільненні Праги від фашистів.

По війні Бедзик закінчив дипломатичний факультет Київського університету. У літературу прийшов 1954-го. Перша його збірка оповідань називалася "Поруч із тобою". 1957-го із колишнім в"язнем сталінських таборів Олесем Бердником написали фантастичну повість "Людина без серця". Із понад 30 книг Бедзика найвідоміші романи " Великий день інків" і "Меч Торквемади".

53-річний Олесь Бедзик, син Юрія Дмитровича, працює в представництві Британської телерадіомовної корпорації Бі-Бі-Сі в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні ховатимуть Юрія Бедзика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути