пʼятниця, 22 лютого 2019 00:35

Сім із половиною тисяч українців відмовилися від електрики

Майже 7,5 тис. українців установили вдома автономні сонячні електростанції станом на кінець 2018-го. Чотири роки тому таких було лише 20. Найбільше змонтували панелей у Дніпропетровській, Київській, Тернопільській, Івано-Франківській і Кіровоградській областях.

— За рік в Україні змонтували майже 4,5 тисячі сонячних міні- електростанцій, — каже 44-річний Сергій Савчук, голова Державного агентства з питань енергоефективності. — Цього року очікуємо, що на "зелену" електроенергію перейдуть ще кілька тисяч родин.

Завдяки станціям люди ні від кого не залежать. Також на популярність сонячних панелей в Україні впливає здешевлення їх виробництва у світі. Стимулює українців і "зелений" тариф, який дозволяє заробити на продажі надлишку енергії в мережу.

— Для енергонезалежності достатньо буде, якщо кожен українець утеплить дім, купить електромобіль, і вкрутить енергозберігаючу лампочку, — говорить Ганс-Йозеф Фелль, 67 років, радник із питань енергетики та зміни клімату Німеччини. — До 2037-го атомні електростанції нестимуть велику небезпеку людству. Поширюватимуть радіоактивні викиди, які впливають на здоров'я людей. Вироблятимуть атомне сміття, що не піддається переробці. Небезпека й нестабільність існуватиме і надалі. Шлях із відновлюваними джерелами енергії приводитиме до захисту від кліматичних змін. Це в силах зробити Україну незалежною від енергопостачання з інших держав. Досягти її можна за 15 років, якщо починати зараз.

На початку лютого у Вінниці відкрили перший в Україні завод із промислового виробництва сонячних панелей. Річна потужність першої черги підприємства сягатиме 200 МВт. Цього вистачило б щороку забезпечувати електроенергією 150 тис. квартир.

Зараз ви читаєте новину «Сім із половиною тисяч українців відмовилися від електрики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути