пʼятниця, 26 лютого 2016 06:45

Сильна підтримка Росії залишилася тільки в Севастополі й Керчі

Автор: REUTERS
  Озброєні люди займають позиції навколо будівлі кримського парламенту в Сімферополі 1 березня 2014 року
Озброєні люди займають позиції навколо будівлі кримського парламенту в Сімферополі 1 березня 2014 року

— У Криму серед людей панують розгубленість, невпевненість, страх, агресія. Особливо це відчутно у громадському транспорті. Когось зачепили сумочкою чи стали на ногу — буде скандал. Раніше на таке не зважали, — каже 53-річний Юрій Смілян­ський, експерт громадської організації "Майдан закордонних справ".

До окупації керував Інститутом економіки Ялтинського гуманітарного університету.

— Люди не бачать, як вирішити проблеми. Перестали вірити у світле майбутнє, — продовжує Юрій Смілянський. — Характерний вислів — "погляд крізь призму холодильника". Настрої залежать від того, який достаток має родина. На їхню зміну впливають наслідки енергетичної та продуктової блокади. Кримчани втратили звичні товари. Асортимент зменшився. Довелося пробувати й заміняти. Деякі види товарів із малим терміном придатності зникли. Кримчани мусили змінювати ритм життя і купувати продукти наперед. Думати не про те, аби було смачно, а щоб вистачило надовго. Через відсутність світла втратили 250 тисяч робочих місць. На початок окупації в Криму їх було близько мільйона. Понад 70 відсотків жителів зароб­ляли на курортному сезоні. Цей дохід зник. Для окупантів усі кримчани — нелояльне населення. Не можуть вільно обирати професію, телеканали і пресу, висловлювати думки. Повністю відсутні банківські послуги.

Крим цікавий Путіну як військова база. Там планують розмістити 120 тисяч військових. Аби забезпечити їх, потрібно 500 тисяч населення. Ще мільйон людей російська влада намагатиметься виселити, витіснити. Часткова спроба вже була з березня по липень 2014-го, коли українців виселяли в Сибір, Зауралля, Далекий Схід. Судячи з обшуків і тиску, почнуть із кримських татар. Вони — найзручніші, бо компактно проживають і дуже дружні між собою. Будуть залякування, погрози, обіцянки кращого життя.

— Сильна підтримка РФ залишилася тільки в Севастополі й Керчі. Там найбільше корінних росіян. На півострові люди постійно конфліктують із чиновниками, ділять землі, бізнес, підприємства. Більшість зрозуміли, що без України не можуть. Готові повернутися, але бояться про це говорити, — каже політолог, військовий експерт 38-річний Олександр Маслак. — За півроку ситуацію ­можуть заморозити. Один зі сценаріїв — договір між Заходом і Росією, що Крим залишиться Росії, а Донбас повернеться у склад України на правах широкої автономії. Як саме — поки що невідомо. Ще один варіант — розруха, яка почнеться в Росії, змусить віддати півострів. Україна вже має напрацьовувати шлях повернення Криму. Організувати повну економічну блокаду, відстоювати збереження санкцій у Європі проти Росії. Не лише кримських, а й донбаських. Це має бути комплекс заходів економічного й політичного плану. Треба розвивати оборонну й наступальну військову інфраструктуру на кордоні з Кримом. Також потрібна координація країн Чорноморського регіону. Туреччина та Грузія можуть виступити нашими союзниками.

У Криму — дефіцит прісної води. Його відчувають Керч, Ленінський район і Феодосія. Про це йдеться у розпорядженні російського керівника Криму Сергія Аксьонова щодо введення режиму підвищеної готовності. Така ситуація склалася, бо припинили подавати воду із Дніпра Північно-Кримським каналом у наливні водосховища.

У Духовному управлінні мусульман Криму й Севастополя переймаються розвитком та збереженням кримськотатарської мови. 21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, на півострові провели телемарафон за участі вчителів кримськотатарської мови, діячів культури та мистецтва, поетів, журналістів, політиків. У Криму після анексії навіть у кримськотатарських школах дітей навчають російською. Заклади не укомплектовані ні підручниками, ні посібниками.

Кримська окупаційна влада відкрила в Державній раді Криму музей "Руської весни". Першим експонатом стане піднятий над будівлею 27 лютого 2014 року прапор РФ. Також — ручка, якою обвинувачений у зраді екс-голова Верховної Ради Криму Володимир Константінов підписав положення про проведення референдуму.

Президент Росії Володимир Путін може приїхати до окупованого Криму на військові навчання. Про це говорить керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук:

— Найближчим часом на території Криму розпочнуться навчання "Кавказ-2016". Не виключена участь Путіна в окремих заходах. Востаннє був там у серпні торік.

Зараз ви читаєте новину «Сильна підтримка Росії залишилася тільки в Севастополі й Керчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути